Секретни документи за обстрелван британски разрушител са открити на... автобусна спирка

17:10, 27 юни 21 25 3400 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Строго секретни документи на Министерството на отбраната, съдържащи подробности за обстрелвания преди дни край Крим британски боен кораб „Дифендър“, мисията в Черно море и реакцията на Русия, са били намерени на автобусна спирка в графство Кент, съобщи BBC, цитирана от БНР.

В част от документите се обсъжда възможната реакция на Русия при преминаването на разрушителя на кралския флот през украински води покрай бреговете на полуостров Крим в сряда. В други документи има подробности за възможно британско военно присъствие в Афганистан след края на операцията на силите на НАТО, предвождани от Съединените щати.

Изборът на въоръжение за новите бойни кораби е по-важен от самите кораби

Правителство обяви, че е започнало разследване за изтичане на тайните. Говорител на Министерството на отбраната заяви, че негов служител е докладвал загубата на документи с чувствително съдържание и допълни, че „по-нататъшни коментари са нуместни“.

Документите, общо около 50 страници на брой, са били намерени подгизнали на автобусна спирка в графство Кент от човек, пожелал анонимност. Той се е обадил на BBC, когато е установил секретния характер на материалите. Медията смята, че документите, включващи мейли и презентации, са на висш служител в Министерството на отбраната. А материалите, свързани с разрушителя „Дифендър“, показват, че мисията, описана от министерството като „невинно преминаване през украински териториални води“ с покрити оръдия и хеликоптер на борда, е проведена с надеждата, че Русия може да реагира агресивно, пише „Сега“.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова също смята, че ученията на Киев и НАТО са провокация за дестабилизация по периметъра на руската граница. „Ние много добре разбираме, че тези учения преследват и две глобални задачи. Първата е безкрайна дестабилизация по периметъра на руската граница. Това е провокация, за да се провокира, да се предизвика отговор. И този отговор трябва да бъде, защото това е суверенна държава със суверенна граница. И постоянното представяне на този отговор като някакъв вид агресивно действие е провокативна дейност“, каза тя в YouTube канала „Соловьов на живо“, цитиран от БГНЕС. Втората точка според нея е да се прехвърлят различни видове техника, оръжия и оборудване на територията на Украйна и да се оставят там.

Припомняме, че на 23 юни руското Министерство на отбраната обяви, че техен кораб е стрелял предупредително срещу британския разрушител, който нарушил териториалната граница в Черно море в района на кримския нос Фиолент, навлизайки на 3 км навътре. Според Москва „Дифендър“ не реагирал на предупрежденията и самолет Су-24М пуснал четири бомби по курса на придвижването му. Великобритания обаче твърди, че срещу разрушителя не е стреляно от руска страна, а военният кораб е извършвал „мирно преминаване край украинските териториални води в съответствие с международното право“.

„След прехода от отбранителна ангажираност към оперативна дейност, е много вероятно руският Военноморски флот и Военновъздушните сили да започнат по-чести и напористи действия“, е записано в една от презентациите, според BBC.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама