22,5 години затвор получи полицаят, обвинен за убийството на Джордж Флойд

09:25, 26 юни 21 / Свят 25 3315 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

На 22,5 години затвор за убийството на чернокожия Джордж Флойд бе осъден бившият полицай Дерек Шовин.

Демонстрации в САЩ година след смъртта на Джордж Флойд

Припомняме, че Флойд почина при арест на 25 май миналата година. В продължение на над 8 минути полицаят е притискал врата на Флойд с коляното си и не се е отместил, въпреки че арестантът на няколко пъти му е казал, че не може да диша. Мъжът бе арестуван по подозрение, че е използвал фалшива банкнота. Убийството на Флойд предизвика масови протести и безредици на много места в САЩ.

Убиецът на Джордж Флойд бе признат за виновен

В съдебното решение се посочва, че Флойд е станал жертва на особена жестокост. Пред съда Шовин изказа съболезнования на близките на починалия. Защитната теза на бившия полицай бе, че той е приложил стандартна процедура при задържане.

Тийнейджърка получи „Пулицър” за видео от убийството на Джордж Флойд

Присъдата на Шовин предизвика различни реакции

Президентът Джо Байдън заяви, че „изглежда подходяща“. Близки на загиналия Флойд обаче бяха разочаровани и казаха, че са очаквали доживотно наказание. „Какво послание изпращаме? Че можеш да убиеш човек хладнокръвно само ще те ударят през ръцете?“, заяви Брандът Уилиямс, племенник на Флойд, цитиран от „Мediapool“.

Очаква се защитата на Шовин да обжалва присъдата.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама