Шефката на „Напоителни системи“ опразнила сметките, заплатите са блокирани

16:56, 25 юни 21 / Политика 25 3726 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

1660 служители на „Напоителни системи“ може да останат без заплати, които се дължат до края на този месец, алармира служебният министър на земеделието Христо Бозуков.

На 13 юни заради констатирани 17 нарушения председателят на Съвета на директорите на „Напоителни системи“ Снежина Динева е освободена от поста. Следващите два дни обаче тя е прехвърлила огромна сума от сметките на дружеството, което на практика блокира плащания на ДДС, осигуровки и заплати на служителите. Блокирала е и двата електронни подписа на дружеството.

Започва проверка и в „Напоителни системи“

Парите успяхме да ги осигурим. Има възможности и от несъбираеми средства да се намерят още. Договорихме се дори и с НАП за отсрочка, евентуално ще се плащат и лихви за отсрочката. Има опасност хората да останат без заплати, защото няма кой да нареди изплащането им“, заяви Бозуков, цитиран от БНР.

Парите за заплати са осигурени от правителството, но реално не могат да бъдат изплатени, защото новоназначеният шеф на „Напоителни системи“ Димо Чопков не е регистриран от съда заради подадени жалби от предишното ръководство.

Припомняме, че на 26 май земеделският министър разпореди одит на „Напоителни системи“. На 7 юни министърът изнесе информация за куп нарушения. По думите му шефката на дружеството е ремонтирала колата на майка си срещу 2800 лева от касата. Бозуков обяви, че „Напоителни системи“ трябва да прибере вземания от 4 млн. лева, а срещу Снежина Динева се водело разследване от прокуратурата, което можело да стигне до обвинителен акт. Пред „Mediapool“ Динева потвърди за ремонта на колата на майка си с държавни пари, но оправда това с факта, че 2017 г. насам ползвала служебно този автомобил за командировки. Твърди, че няма информация срещу нея да има дела или разследване и отрече да има несъбрани вземания от 4 млн. лв.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама