НАП проверява бивши министри и депутати от ГЕРБ, сред които и Горанов

16:08, 25 юни 21 25 3341 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Националната агенция по приходите (НАП) е започнала данъчни ревизии на бивши министри и депутати от ГЕРБ. Информацията за първи път беше съобщена в началото на седмицата от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. В петък вестник „Сега“ информира, че НАП прави ревизия на фирмата на бившия финансов министър Владислав Горанов.

Проверка на „Свободна Европа“ в приходната агенция показва, че ревизията не е на юридическото лице, а на бившия финансов министър в лично качество. Други бивши министри от правителството на Бойко Борисов в момента също са проверявани.

НАП прави ревизия и на бившия икономически министър Лъчезар Борисов, който не е партиен член. И на предишните избори, и на тези той е в листите на ГЕРБ от т.нар. гражданска квота.

„Свободна Европа“ се свързала по телефона и с Горанов, и с Борисов, но и двамата отказали да коментират случая. Пред bTV обаче бившият финансов министър заяви: „Сделката е финансирана от търговската дейност на компанията и търговски кредит“.

НАП с нов шеф - финансист и културист

Офисите на Горанов

Според съобщения в медиите поводът за започване на проверката на Владислав Горанов са купени от едноличната му фирма „Трилема Кансълтинг“ офиси на бул. „Цариградско шосе“ в София. За тях са платени 750 хил. лв. Първият имот е офис на банка с площ 145 кв. м, който се намира на партерен етаж, а вторият имот е записан като „учебна занималня на две нива“ и е 136 кв. м.

Не е ясно откъде бившият министър разполага със средствата за покупка на двата имота. Той е декларирал за последно пред държавата, че има 76 193 лв. на влог, а неговата съпруга още 11 500 лв. Консултантската му фирма все още не е публикувала годишен финансов отчет.

Миналата седмица Горанов обясни, че офисите са купени с търговски кредит и приходи на дружеството. За данъчна проверка на бившия министър настояха от партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“. На този етап обаче проверката е в лично качество на Горанов, а не на притежаваната от него фирма.

Горанов започна работа като консултант на свободна практика

И още проверявани

За започнали проверки и ревизии на партийци от ГЕРБ заговори бившият премиер Бойко Борисов в началото на седмицата на среща с младежката организация на ГЕРБ, излъчвана във Facebook. Той каза, че приходната агенция е „пуснала проверка на Делян Добрев”, а после добави, че се проверява „цялата парламентарна група на ГЕРБ”.

Проверка на „Свободна Европа“ показва, че Добрев, който беше цитиран по име от партийния лидер, наистина е проверяван. Но освен него от НАП твърдят, че се прави проверка на още само двама бивши народни представители. Делян Добрев не е отговорил на телефонните позвънявания.

От пресцентъра на ГЕРБ коментираха, че „ревизии се правят в лично качество на бивши министри, заместник-министри и членове на политическите кабинети, както и на народни представители”. От пресцентъра на партията не пожелаха да конкретизират колко точно са проверяваните и дали наистина става дума за цялата парламентарна група.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама