Няма да има депутатски паркинг зад парламента

15:15, 24 юни 21 / Политика 25 3274 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

След като години наред отказваше да разгледа въпроса въпреки масовото недоволство на гражданите, Столична община внезапно реши да премахне привилегиите на депутатите да паркират безплатно в непосредствена близост до работното си място.

Институциите „превзели“ 1200 паркоместа в столицата

С почти пълно единодушие Столичният общински съвет гласува днес общината да прекрати действащия от 2007 г. договор с Народното събрание за т.нар. депутатски паркинг на площад „Александър Невски“. В допълнение СОС даде мандат на Центъра за градска мобилност да сключи нов договор с администрацията на парламента. Досега Народното събрание ползваше 105 паркоместа между храм-паметника и сградата на парламента, за които плащаше на общината по 100 лв. без ДДС месечно. Скоро всички тези места трябва да станат част от синята зона на Столична община, която ще бъде увеличена с до 50 паркоместа около църквата.

Намаляват депутатските паркоместа и на пл. „Жельо Желев“

СОС реши да намали от 89 до 50 броя местата за паркиране на депутатите на другия паркинг, който Народното събрание ползва – на площад „Жельо Желев“. Това е пространството между бившия Партиен дом и Националната художествена галерия. За тях администрацията на парламента ще плаща по 650 лв. на месец на Столична община. Другите освободени паркоместа на площада също ще се влеят в синята зона на София.

Решението на СОС за премахване на депутатския паркинг зад Народното събрание дойде скоро, след като управлявалата четири години коалиция между ГЕРБ и „Обединени патриоти“ загуби властта, а ВМРО и „Атака“ дори не влязоха в 45-ия парламент. Предложението за включването на паркоместата в специален режим към синята зона на София бе направено от общинския съветник от ВМРО Карлос Контрера. Любопитното е, че преди това неговата формация и ГЕРБ нееднократно блокираха инициативи на опозицията в СОС за намаляване на местата в режим „Служебен абонамент“ в София.

ЦГМ обмисля разширяване на платеното паркиране

Миналата година те отхвърлиха предложение на представителя на „Спаси София“ Борис Бонев за намаляване до 3 броя на местата „Служебен абонамент“, които министерства и други държавни и общински структури и фирми могат да регистрират на административния си адрес. Друго предложение бе местата за „Служебен абонамент“ да не надвишават 20% от общия брой паркоместа в съответната зона. Освен това Столична община щеше да бъде задължена да не допуска обособяването на три последователни такива места. „Спаси София“ предлагаше още в часовете извън действието на синята зона местата „Служебен абонамент“ да се ползват като места за паркиране на общо основание.

Преди време „Спаси София“ изчисли, че 82% от паркоместата в района, в който се намират сградите на Столична община и Народното събрание, са запазени за депутати и за служителите на „Московска“ 33. Сходно е положението и с местата пред редица министерства и други държавни институции.

Комитет ще наблюдава тикет системата

Столичният общински съвет реши още да бъде създаден комитет за наблюдение, които да анализира данните на ЦГМ от стартиралата през май нова система за електронно таксуване на пътниците в столичния градски транспорт или т.на тикет система. Целта на комитета за наблюдение е да разгледа предложенията за промени в тарифната политика (за време или за разстояние да се заплаща пътуване в обществения транспорт), да разреши противоречията след старта на тикет системата и да приеме общи стратегически насоки за развитието ѝ, пише „Сега“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама