Почивките на 150 000 български туристи в Гърция са пред провал

10:30, 24 юни 21 25 2746 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Почивките на 150 000 български туристи са пред провал, след като големият гръцки туроператор „Музенидис травъл“ обяви, че спира работа до 31 юли.

Дотогава базираният в Солун туроператор ще се опита да осребри част от активите си и да се разплати с кредиторите си и едновременно с това ще преговаря с държавата за финансова подкрепа.

„Музенидис травел“, през която минават 70% от записванията за южната ни съседка, върви към фалит. Той ще повлече след себе си и десетки български туроператори", алармират от Сдружение „Обединение бъдеще за туризма“.

„Всеки ден получаваме сигнали от наши членове, че хотели в Гърция отказват да приемат българи с резервации, направени през „Музенидис“. За да не останат клиентите на улицата, колегите са принудени да плащат отново на хотела. Обемите са непосилни и такова повторно плащане до края на сезона е абсолютно невъзможно. То ще доведе до ликвидни проблеми на редица български фирми“, предупреждава Павлина Илиева, председател на „Обединение бъдеще за туризма“ пред Нова телевизия.

От двете работодателски организации в туризма - ОБТ и  БАТА, настояват за бързо отваряне на програмата за финансиране с 16.5 млн. лв. на туристическия сектор. 

Неясен остава въпросът как клиентите у нас ще си получат парите обратно. Само към една от българските фирми, които работят с гръцкия туроператор, са направени 1500 резервации до края на юли на обща стойност около 300 хил. евро, посочи Илиева в ефира на bTV.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама