На фона на протести: Избраха шеф на спецпрокуратурата

15:23, 23 юни 21 25 3195 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

На фона на протест пред сградата на Висшия съдебен съвет, прокурорската колегия единодушно избра нов шеф на Специализираната прокуратура. Кандидатът за поста бе само един - Валентина Маджарова. 7 членове на прокурорската колегия гласуваха „За“, нито един не бе „Против“. Главният прокурор Иван Гешев отсъстваше от заседанието.

Честито! Избрана сте. Предстои ви тежка задача“, приветстваха членовете Маджарова след избора ѝ. 


Снимка: БГНЕС

В деня на поредния „избор“ с един кандидат за шеф на Специализираната прокуратура, ще бъдем пред сградата на Висшия съдебен съвет“, съобщиха до медиите преди няколко дни от инициатива „Πpaвocъдиe зa вceĸи“, а малко преди началото на заседанието на прокурорската колегия около 20 души скандираха „Оставка“ и настояха за незабавно закриване на специализираните съдилища и прокуратури.

Гешев и спецпрокурори бранят съдебната власт от „политическа намеса“

Постът на административен ръководител на спецпрокуратурата е свободен от миналата година, когато изненадващо Димитър Франтишек подаде оставка, а причините бяха лични. След смяна на назначеното временно ръководство, от юли 2020 г. до момента прокурор Маджарова е временен ръководител на спецпрокуратурата, припомня „Дневник“.

Малко преди да поеме поста тя беше наградена от главния прокурор Иван Гешев. Прокурор Маджарова стана известна с прекратяването на разследването на „Апартаментгейт“. Не намери и нарушения в сключването на редица споразумения на Иван Гешев в качеството му на прокурор с обвинени в организирана престъпност.

Протест е заявен и за по-късно днес - в 19.00 ч. пред сградата на Съдебната палата в София. От „Правосъдие за всеки“ се обявяват срещу „eдинoнaчaлиeтo в пpoĸypaтypaтa и бeзycлoвнaтa пoдĸpeпa, ĸoятo пoлyчaвa oт Bиcшият cъдeбeн cъвeт, ĸoйтo се дъpжи ĸaтo нeин пpидaтъĸ“.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама