Борислав Велков: Бъдещето на НДК минава през истината за НДК

13:22, 23 юни 21 25 2903 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Бъдещето на НДК минава през истината за НДК, коментира във Facebook Борислав Велков - председател на Съвета на директорите на НДК.

„Много хора ме потърсиха, за да ме попитат, защо отново сме във фокуса на медиите? Отговорът е само един. Обществото се вълнува от НДК, което означава, че истината за състоянието на НДК трябва да бъде обществено достояние. Независимо от това кой, кога и защо е управлявал с добри намерения или е участвал в разграбването на един от символите на София и България. По презумция истината се дължи на обществото и на всички, които са били част от създаването, развитието и настоящето на НДК. На тези, които ще бъдат неговото бъдеще. НДК има памет и белите петна в нея трябва да бъдат възстановени. През годините са подавани много сигнали за злоупотреби в НДК. Последните сигнали, които са подадени от група общински съветници в столицата, е една добра възможност отново да се повдигне темата и да разберем, констатираме и анализираме какво се е случвало тогава, когато някой е искал да бъде по-голям от НДК. Според мен целта не е някой да бъде посочен с пръст или злепоставен, защото, който не управлява, той не греши, а да възтържествува цялата истина за всички тези години. През 1981 г. дворецът е построен с народна пара, а днес се управлява с публични средства. Те винаги излизат от джоба на данъкоплатците и трябва да се върнат обратно там под формата на обществени ползи“, написа Велков.

Борислав Велков показа тъжното състояние на „велинградското НДК“

Въпросът е: има ли дупка на този джоб и колко се е изхлузило по крачолите? Хората са чувствителни не само към разходването на средства, но и към репутацията на своите символи. НДК е символ и съдба на няколко поколения и не заслужава да бъде част от нечий сценарии. Чувствам нужда да споделя мислите си, защото другото би било също част от един сценарий на безучастност и нихилизъм, които са майката и бащата на маргиналното мислене. Подкрепям усилията общинските съветници в търсене на истината, като основна обществена ценност. Надявам се институциите да си свършат работата така, че да не оставят и грам съмнение в подкрепата си.

Искането за нови проверки на дейността през различни периоди поставя и редица важни въпроси за битието и житието на НДК, по които също да се разсъждава на най-високо държавно ниво.

Защо най-апетитните части от НДК, които биха могли да гарантират издръжката на дружеството, са приватизирани и разпродадени през годините?

Кой е позволил и кой е участвал в този грабеж? Ако НДК разполагаше с тези активи, не би имало проблеми със своята издръжка, а част от печалбата от дейността да се реинвестира за развитие, културна дейност, събития, фестивали, модернизация, която да позволи да бъдем част от световната сцена и конгресната индустрия.

Също така, спешно е необходима експертна дискусия за статута и съвременните стандарти в управлението на търговски дружества като НДК, чиято дейност е специфична и преди всичко в обществена полза. Културната, конгресната и събитийната индустрии са сложни за управление, защото адресират едновременно и към обществото, и към бизнеса.

Независимо дали съм на позицията, която заемам, или гражданин, който посещава НДК, винаги ще поддържам тезата за съвременно развитие на инфраструктурите за култура и конгресна дейност, както и за правилното разходване на средствата за тях. Това беше и мотивацията ми преди няколко години, когато бих камбаната за случващото в НДК.

Днес някой друг е подхванал темата, което е доказателство, че истината винаги намира път, по който да мине, дори да не е най-прекият“, посочи Велков.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама