Какво е да си трето поколение майстор шекерджия?

10:40, 23 юни 21 25 2723 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Боян Минчев е трето поколение майстор шекерджия в Етнографския музей на открито „Етър“ в Габрово. За традициите без предразсъдъци, за занаятчийството без умора и за захарта без задължителната найлонова опаковка разказва той пред БНР.

Кафе не се научих да пия, но денят ми започва със захар. От рано сутринта започвам да правя различни сладки и шикери, за да радваме децата, които биха минали през музея в този ден. Започвам около 8.00 часа“, обясни той.

Кое го подтиква да стане майстор

„Аз съм трето поколение майстор шекерджия. Всичко е подтикнато от дядо ми. Той един от най-старите майстори на музея „Етър“. Учил се е от първите майстори в региона, събрани от Лазар Тонков. Може би съм бил пет-шест годишен, когато той ме е бавил, докато е правел сладки. И така постепенно с годините, когато имах нужната сила и знания, защото всичко работим на ръка, започнах да работя. От 15-16-годишен работя до ден-днешен, вече 16 години“, разказа Боян.

Запалва го сладкото. „Като всяко малко дете и аз обичах да ям сладко. Покрай дядо всичко беше сладко, беше приятно. Занаятът се предава от поколение на поколение“, посочи той.

Уроците, които няма да забрави

„Всички уроци стоят, защото дядо ми е такъв човек, че с шеги с насмешки нещата винаги са минавали много леко. Работата е приятна, особено, когато радваш децата. Това съм видял в дядо ми и в себе си“, заяви майсторът.

Народните танци

Закърмен съм с народната музика. Майка ми е народна певица, баща ми е хореограф. Танцувах, тъй като не можех да пея като малък. Започнал съм да танцувам от 3-4 годишен. Това винаги много ме е палило и сме обиколили почти цял свят с народните танци“, каза още Боян и обясни, че във време на пандемия оцелява трудно.

Прибавя ли ново в старите рецепти

„Стараем се да се развиваме и предлагаме доста рецепти. Търсим стари майстори и стари хора, те са българската памет. Добавяме някои нови привкуси, защото времената се менят. Не прекрачваме границата, защото искаме да съхраним най-вече българското“, обясни майсторът.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама