Цацаров отрече прокуратурата да е крила сметки на магистрати и политици

14:41, 21 юни 21 / Политика 25 3729 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Прокуратурата не крие проверката за необявено имущество в чужбина на магистрати и политици, а в началото е разполагала само с оперативна информация за него. За част от лицата проверките продължават и до днес – две години по-късно.

Тази теза изказа в интервю за „24 часа“ бившият главен прокурор Сотир Цацаров, по чието време бе обявено, че се събират данни за имущество в чужбина. Вътрешният министър Бойко Рашков обяви, че за част от хората проверките са приключили, но прокуратурата ги крие. Той заподозря, че тези данни могат да се използват за натиск върху хората, пише „Медияпул“.

Рашков: Прокуратурата мълчи за имотите на 38 политици и магистрати

Ще възникнат въпроси

„Прокуратурата има данни за магистрати от Висшия съдебен съвет. Там има материали за високопоставен прокурор и за неговата съпруга. Един такъв прокурор няма да поиска да се публикуват такива данни, защото ще възникнат въпроси и за него самия“, заяви Рашков.

В отговор Цацаров заявява, че е поискал информация за имуществото в чужбина от ДАНС през май 2019 г. От контраразузнаването му изпратили две справки за общо 38 души. Те обаче съдържали само оперативна информация, която била негодна за образуване на разследване. Затова започнали допълнителни проверки.

С оперативна информация доказване по НПК не се прави. Именно събирането на доказателства в потвърждение или оборване на оперативната информация е причината, поради която според мен част от проверките продължават още. Всичко друго е пълна спекула и демагогия. А от това до компроматите крачката е само една“, казва бившият главен прокурор, който в момента оглавява КПКОНПИ - институцията, която се занимава с незаконно имущество.

Според него не е вярно твърдението на Рашков, че имало списък с 77-78 лица. Ставало дума само 38 души. Проверките по тях никога не са били възлагани на МВР.

Той си мълчи и аз си мълча

Следователно вместо загадъчното „знам, ама няма да кажа“ е по-добре на моменти да се замълчи. Който твърди, че аз или колегите ми сме прикрили имена с определена цел, просто лъже“, казва Цацаров. Той обаче е съгласен с Рашков, че имената на магистрати и политици не можело да се обявят, защото справките на ДАНС са класифицирана информация и който ги огласи, би извършил престъпление.

Междувременно журналистът Сашо Диков изпрати писмо до президента Румен Радев, в което го призовава освен да уволни Пламен Узунов, да накара и „премиера си“ Стефан Янев да изрази позиция по списъка с 11 политици и 27 магистрати.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама