Спира строителството на „Златен век“

19:23, 21 юни 21 25 3204 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

ДНСК отново спира строителството на „Златен век“. Този път причината е изтекло разрешение за строеж. След обстоен анализ на всички материали по казуса от строителния надзор са категорични, че разрешението е изтекло в началото на 2020 г. Това съобщи началникът на ДНСК арх. Влади Калинов на пресконференция в МРРБ.

Всичко построено след тази дата ще трябва да бъде разрушено. От ДНСК потвърдиха, че Върховният администрстивен съд не се е произнасял по давността на разрешението, а заключенията на първа инстанция, че разрешението е валидно най-малко до края на 2022 г., е некоректно направено, пише bTV.

Калинов добави, че всичко, което се е случвало до момента със сградата, е било с пълната подкрепа на Столична община.

От комапнията излязоха с официална позиция, в което се посочва, че са „огорчени, възмутени и потресени. „Днес разбираме с недоумение за поредната проява на административен произвол, тежка държавна репресия, неуважение към решенията на българския съд и пълно незачитане на конституционните ни права", посочват от „Артекс“.

За втори път компанията ни бива използвана по най-безцеремонен и унизителен начин за разчистване на междуинституционални и междуличностни сметки между хора от властта, към които ние нямаме никакво отношение. Случи се преди, при управлението на Борисов, за съжаление, случва се и сега - при управлението на служебното правителство, което уж трябваше да прокара път за нов модел на управление. Това представлява вулгарна подигравка с труда, средствата, инвестициите и мечтите на стотици хора“, се посочва в позицията компанията. От там са готови да търсят правата си в съда.

Протест на служителите на компанията


Снимка: БГНЕС

По-рано служители на строителната компания „Артекс“ излязоха на протест пред сградата на регионалното министерство с настояване институциите да преразгледат решението си и да им позволят да завършат сградата на „Златен век“ в столичния квартал „Лозенец“.

С лозунги „Искаме да си свършим работата на „Златен век“ в този век“, „Не участваме в предизборни борби! Не сме сменяли партии! Само градим!“, работници и служители на компанията огласиха министерството.

За строителните бомби със закъснител

Арх. Пламен Мирянов увери, че всичко е законно покрай строежа им и те облагородяват района, а не му вредят. По думите му твърдението на институциите, че строителното им разрешение е валидно до 2020 г. не е вярно и уточни, че то е във валидност до 2022 г. Той обясни, че заради съдебните битки две години не са могли да строят и според него това време трябва да им бъде зачетено, тъй като те са спечелили делото, предаде БГНЕС.

Арх. Мирянов обясни, че е имало проверки на обекта им в „Лозенец“ и те са завършили без да открият нарушения. От думите му стана ясно още, че милиони са загубите на „Артекс” за времето, в което строежът е бил спрян, и не може да си обясни кой и защо има против една висока сграда, която ще бъде културен център, и защо е против да има нови работни места.

Защо ги дразни да има църква на върха? Това не е за наша слава, това е за слава на Господа. Кръстът Господен ще бъде издигнат на най-високата точка на квартала. Ние не искаме нищо лошо, само доброто за „Лозенец“ и София“, подчерта той и добави, че тяхната сграда не засенчва други, тъй като се извисява на север.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама