COVID-19 по света: Принудителен неплатен отпуск в Русия при отказ от ваксина

18:00, 20 юни 21 25 3642 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Руските работници, които отказват ваксинации срещу Covid-19 в райони, където са задължителни, могат да бъдат принудени да вземат неплатен отпуск, предупреди министърът на труда на страната, тъй като инфекциите нарастват и ваксинациите изостават.

„Ако здравните власти в региона направят ваксинацията задължителна за някои категории работници, неваксинираният служител може да бъде спрян от работа“, заяви Антон Котяков в коментари, публикувани в приложението за съобщения Telegram. Той добави, че спирането ще продължи, докато е в сила указът за задължителна ваксинация, съобщи „Гардиън“.

В Русия се разработва лекарство под формата на дъвка

Руската столица Москва разпореди задължителна ваксинация за жителите, работещи в сферата на услугите, като заяви, че 60% трябва да бъдат напълно ваксинирани до 15 август. Седем други града и области, включително вторият руски град Санкт Петербург, са наложили подобни правила, според руски медии.

Новата вълна от зарази идва в момент, в който Санкт Петербург, най-лошата гореща точка на Covid в страната след Москва, като домакин на седем мача от Евро 2020 - включително четвъртфинала на 2 юли - се очаква да привлече хиляди европейски футболни фенове, съобщи БГНЕС.

Въпреки че безплатните ваксинации са на разположение на руснаците от декември, само 19,5 милиона от 146 милиона население са получили поне една доза ваксина. В Москва само 1,5 милиона от около 12 милиона души в града са напълно ваксинирани. Неотдавнашно независимо проучване установи, че 60% от руснаците не възнамеряват да получат ваксина. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама