Първо уволнение в културата

16:55, 17 юни 21 / Политика 25 4114 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Служебният министър на културата проф. Велислав Минеков уволни дисциплинарно директора на Изпълнителна агенция „Национален филмов център” Жана Караиванова. 

От Министерството на културата обявиха, че причините за това са системно неизпълнение на служебните задължения и нарушения, свързани със системата за управление и финансов контрол, констатирани в одитен доклад от май тази година.

 

Уволнението на Караиванова е първото в сферата на културата. Тя е избрана за изпълнителен директор на Националния филмов център с конкурс през 2017 г. През годините е имало няколко скандала във връзка с финансирането на български филми от центъра. 

Нямам обяснение

Нямам обяснение за решението на министъра на културата. Винаги съм работила за приемането на правилник за прилагането на Закона за филмовата индустрия, а това че към момента няма такъв, се дължи не на работата на Националния филмов център, а на Министерството на културата", коментира за БНТ Жана Караиванова, след като стана ясно, че е уволнена дисциплинарно от служебния министър.

Тя разказа, че днес е била повикана на разговор в сградата на министерството, където като аргументи за решението са посочени административни неизправности. Жана Караиванова заяви, че си тръгва от директорския пост в Националния филмов център с удовлетворението, че е оставила приет Закон за филмовата индустрия, който гарантира 25 милиона лева за българското кино и финансови стимули за инвеститорите в сектора. По думите ѝ това нарежда България на първо място по финансиране на филмовата индустрия в Югоизточна Европа.

Новият екип на министерството често дава пресконференции, а Минеков излезе с редица критики и разкрития за разходването на средствата по различни проекти. От отношение на работата на културното министерство той коментира, че има „усещане за корупция“ и обърна внимание на множеството жалби, адресирани до него.

СБЛЪСЪК: Оказва ли служебното правителство натиск върху БНТ?

Велислав Минеков влезе в конфликт с генералния директор на БНТ Емил Кошлуков, след като се обяви против това националната телевизия да прекъсва програмата си заради брифинг на ГЕРБ. Той поиска оставката на Кошлуков, като дори го назова като свързано лице по закона „Магнитски“. Директорът на БНТ отрече и се закани да съди Минеков.

Служебният министър се захвана с няколко основни теми в културата, сред които финансовото състояние на НДК, ремонта на „Ларгото“ и предприятията към министерството, които са на загуба.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама