Здравният еврокомисар с послание към българите: Ваксинирайте се

14:43, 17 юни 21 25 2700 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Моето послание към всички български граждани е да се ваксинират. Важно е да го направим за себе си и за хората около нас. Това заяви еврокомисарят по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните Стела Кириакиду след среща със здравния министър д-р Стойчо Кацаров.

„Важно е да го направим за себе си, за хората около нас и за да можем да се върнем към свободите, които имахме преди пандемията. Ваксинирането спасява човешки животи, намалява хоспитализациите, позволява ни да се върнем към една нова нормалност и също така ни позволява да пътуваме“, заяви комисар Кириакиду, цитирана от здравното министерство.

Индийският щам вече е в България

Европейската комисия ще ни окаже съдействие за организацията на информационната кампания, за да постигнем по-добри резултати в имунизацията на населението. Ще получим и методология за оценка на броя на хората в страната, които вече са се срещали с вируса, ваксинирани са или са изградили имунитет“, коментира на свой ред Кацаров. Той обясни, че целта на кампанията е до хората да достига достъпна и проверена информация относно ползите от имунизацията срещу COVID-19, което от своя страна да промени нагласите и да повиши интереса към ваксините. 

В момента имунизационният обхват в страната е много нисък и България може да ползва опита на останалите държави членки, които са провели подобни успешни кампании, коментира още здравният министър. „Ако продължим със сегашния темп на ваксинация, след 2 месеца ще сме обхванали 80% от хората над 60 г. с поне една доза ваксина срещу COVID-19 – това е реалистичната цел“, подчерта Кацаров.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама