Коронавирусът у нас: Индийският щам вече е в България

16:20, 17 юни 21 25 3666 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Проба на заразен с COVID-19 пациент от Плевен е класифицирана като индийски вариант на коронавируса. Това съобщават на официалната си страница от Центъра по заразни и паразитни болести.

Пробата е взета на 21 април 2021 г. При повторен анализ след депозирането ѝ в международната генна банка през месец юни е установено наличие на показателите за варианта "делта".

Пациентът е мъж във възрастовата група между 20 и 30 години. Той е с право на временно пребиваване в страната. Не е декларирал пътуване в чужбина, но е общувал със заразено с COVID-19 лице от Северна Ирландия, което е напуснало България.

Заболяването при пациента е протекло без усложнения, като се е лекувал в домашна обстановка. От здравното министерство съобщават, че към момента на заразяване мъжът вече е бил с поставена първа доза на ваксината „AstraZeneca“ - от 24.02.2021 г. 

През месеците април и май от област Плевен са секвенирани общо 34 проби, в които не е открит друг случай на този вариант.

Няма място за паника

Няма причина за паника, но отлагането на ваксинацията може да доведе до нова вълна на инфекцията и то преди есента, предупреди здравният министър.

Стойчо Кацаров обяви, че няма да се изненада да сепоявят и други такива случаи, но на този етап не се налага да се предприемат мерки в региона или затягане на мерките в страната. Случаят обаче е „още един аргумент да ускорим ваксинацията“, предаде БГНЕС.

Здравният министър е поискал ръководството на Центъра по заразни и паразитни болести да му докладва лично цялата налична информация по случая. Министър Кацаров иска изясняване на всички факти и обстоятелства - защо е отнело толкова време изследването на пробата – от 21 април до 17 юни, кога е постъпила в НЦЗПБ, кога е изпратена в чужбина и т.н. Според него заради високия риск за общественото здраве е недопустимо толкова дълго време след вземането на пробата да бъдат публично обявени резултатите от нея.

 

 

Данните от последното денонощие

95 са новите случаи на коронавирус у нас през последното денонощие. Това сочат данните на Единния информационен портал. Направени са 12 171 теста, което значи, че положителните проби отново са под 1%.

През последните 24 часа са починали 25 души, а излекуваните са 1064. В болница с коронавирус са 1954 души, като от тях в интензивни отделения са 227 пациенти.

Над 17 600 дози ваксини са поставени вчера.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама