„Непоискано мнение с Андрей Арнаудов“: За Македония с болка и любов

10:00, 17 юни 21 25 4098 Шрифт:
Андрей Арнаудов Автор: Андрей Арнаудов

Телевизията ми дава публичност вече 20 години, но в забързаното ѝ темпо някак си често няма място за общественозначимите въпроси, които наистина ме вълнуват. Затова в рубриката „Непоискано мнение с Андрей Арнаудов“ ще обръщам специално внимание на теми, които в студиата и в интервютата едва ли ще ме попитат, а ми се струва, че има какво да кажа. Така или иначе в социалните мрежи това вече е масова практика... нека и аз стана част от нея.

Лято е и на фона на предстоящите избори и всичко случващо се в държавата, което силно напомня на 90-те години, като поляризация и политиканстване, плюс всякакви финансови и международни скандали от типа „Магнитски“, има опасност една тема, която за мен е изключително важна, да мине между капките.

Тези дни експертът по Балканите Даниел Сървър е заявил пред македонската информационна агенция МИА, че очаква „администрацията на американския президент Джо Байдън да окаже засилен натиск върху България за отключване на процеса на интеграция на Северна Македония в Европейския съюз“, предава агенция „Фокус“.

Такива сигнали се получават многократно през последните месеци и от различни европейски източници. На този фон днес Зоран Заев пристига в София. Преди да ви кажа какво мисля по въпроса, искам да ви информирам за две неща.

1. Аз съм един от инициаторите на българо-македонския фестивал „One Love Tour“ и на общото българо-македонско издание на „Music Idol 3“ по bTV и македонската национална телевизия А1. Последните години от живота си съм посветил безброй пътувания и часове работа върху това да създадем общи медийни проекти, сериали и всякакви други инициативи със Северна Македония (РСМ), въпреки че всички обстоятелства пречиха на това. С други думи инвестирал съм лично време, средства и комфорт, а не съм веел просто знамена на тема „Македония е българска“. Плюс това имам страшно много приятели в РСМ и в момента дори с някои от тях продължаваме да работим по бъдещи общи проекти. Вярвам, че мястото на РСМ е в ЕС, рано или късно.

2. Също така не вярвам в силата на протестите, митингите, стачките и революцията през XXI век, тъй като животът и примерите от цял свят са ме убедили, че в нашето съвремие еволюцията е най-смисленият път напред. Мога да ви посоча безброй примери, но ще се огранича само със съседна Гърция, която за повече от 10 години митинги и стачки мръдна само назад.

Въпреки това, в тотален противовес на всичко казано до тук, официално декларирам, че ако българската държава направи по какъвто и да е начин компромис с нашата история и идентичността на нашите национални герои от края на XIX и началото на XX век, както и като цяло с идентичността на около 1/3 от българския народ, част от които е и моето семейство по бащина линия, аз ще съм първият, който ще излезе и ще виси с плакат в Триъгълника на властта, колкото време позволяват професионалните ми ангажименти, а заедно с мен ще дойдат, сигурен съм, и хиляди други. Разбирам, че това е в контраст с моите схващания, които описах по-горе. По същата причина предполагам и че няма да има никакъв ефект. Но ще съм длъжен да го направя като знак на отчаяние и като послание към бъдещите поколения да не позволяваме отвън да решават всичко вместо нас.

Предварително се извинявам и знам, че звучи като политически лозунг, но го казвам, защото ще го направя. И това изобщо няма да бъде повлияно от факта коя партия е подкрепила такъв безпринципен компромис и коя не. Аз така или иначе на българските политически партии понастоящем не вярвам, поради простата причина, че както съм казвал и друг път, качествените хора, които познавам, в огромното си мнозинство не участват в българската политика.

И накрая още едно уточнение, тъй като за 100 години ние изобщо не сме напреднали и още се делим на русофоби и русофили. Искам да подчертая, че това, което казвам по отношение на евентуален натиск на американската администрация, не ме прави русофил, защото смятам, че никой не е нанесъл повече вреди на българската кауза в Македония, отколкото Русия.

Единственото, което българският патриот може да бъде е българофил. Обичам приятелите си в Македония и искам час по скоро те да бъдат част от ЕС. Но това трябва да е на основата на любов, а не на международно изнасилване!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Напишете коментар
Коментари: 2
1 Анонимен 11:40, 17 юни 21

Браво!Много добре казано!С теб съм Андрей!

2 Анонимен 13:23, 01 юли 21

Силни и верни думи Андрей! За нашите братя от Македония не е позор и срам, че имат български корени. Съдбата ни раздели в две държави и никой никого няма да превзема, но истината на нашите дядовци не бива да бъде преиначавана. Тя е една - наша и тяхна едновременно.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама