Българите, прекосили Атлантическия океан с лодка, влязоха в изпита за 7. клас

18:15, 16 юни 21 25 3104 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Българите Максим и Стефан Иванови, които в края на миналата година прекосиха с гребна лодка Атлантическия океан, влязоха в основната част от изпита по български език и литература за 7. клас. 

МОН публикува отговорите на изпита за седми и десети клас

В първата част от националното външно оценяване за седмокласниците бе включен кратък текст от новината за тяхната експедиция между континентална Европа и Южна Америка. След него имаше и коментари на потребители, публикувани в социална мрежа. Учениците трябваше да отговорят на 16 въпроса, с отворени и затворени отговори, свързани с новината и коментарите. Целта бе да покажат, че разбират и осмислят съдържанието, както и че познават основните граматически правила. 

Сред въпросите се пита кога е сезонът на ураганите в Атлантическия океан според текста, защо двамата мореплаватели са спрели на Канарските острови, както и какво е преобладаващото чувство на хората, които в социалната мрежа са коментирали експедицията. Има и въпроси, свързани с употребените части на изреченията.

Седмокласниците трябваше да назоват и два елемента от публикувано изображение, които се свързват с конкретен абзац от текста за мореплавателите.

Припомняме, че историята на Стефан и Максим Иванови, които са баща и син, впечатли стотици хора след като на 6 октомври двамата осъществиха първото прекосяване на Атлантическия океан с гребна лодка. Това стана именно през сезона на ураганите, който е в периода юли – октомври. А 17-годишният Макс стана най-младият гребец в света, успешно прекосил океан. 

Цялото съдържание на изпитния вариант, както и верните отговори към него, можете да видите тук. 

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама