МВнР с проект за повишаване квалификацията във визовото законодателство

08:30, 16 юни 21 25 2261 Шрифт:
Редактор: Галя Бениету

На 17.05.2021 г. стартираха обученията по изпълняван от Министерството на външните работи проект с наименование „Повишаване на квалификацията на консулските служители и служителите от ЦУ на МВнР”, финансиран по линия на договор за безвъзмездна финансова помощ (БФП) № 812108-44/08.08.2019 г. в рамките на инструмента за финансово подпомагане за външните граници и визите като част от фонд „Вътрешна сигурност“ 2014-2020, съфинансиран от Европейския съюз.

Проектът е насочен към повишаване на експертния и административен капацитет в областта на визовата политика и законодателство на ЕС и Шенген на длъжностни лица от централната администрация на Министерството на външните работи, както и на консулски служители, командировани в българските задгранични представителства.

Като част от дългосрочните усилия на МВнР за укрепване на обучителните дейности и практики в областта на европейското и шенгенското законодателство и работа с визовите информационни системи на ЕС, ще бъдат проведени специализирани обучения на обучители с оглед посрещане на нарастващите нужди и потребности от осигуряване на собствен обучителен капацитет на МВнР в различните теоретични и практически аспекти на визовата политика.

В рамките на проекта ще бъдат проведени също проучвателни посещения на служители на МВнР или български консулски служители в консулски служби в трети страни на различни държави - членки на Шенгенското пространство за придобиване на практически знания и умения и осигуряване на обмен на опит при изпълнение на своите професионални задължения.

В контекста на така заложените задачи ще бъдат изпълнени следните проектни дейности:

  1. Провеждане на учебни курсове за консулски служители и служители на МВнР в областта на визовото законодателство и практика;

  2. Обучение на обучители в областта на визовото законодателство и визовата практика и

  3. Провеждане на проучвателни посещения в консулските служби в трети страни на държави - членки от Шенгенското пространство.

Първата специфична цел на проекта ще бъде насочена към подпомагане на общата визова политика на ЕС с цел улесняване на законното пътуване, предоставяне на висококачествено обслужване на кандидатите за виза, осигуряване на равно третиране на гражданите на трети държави и справяне с незаконната имиграция.

Втората специфична цел на проекта ще се изрази в обезпечаване на правилното и еднакво прилагане на достиженията на правото на Съюза в областта на граничния контрол и визите.

Фокусът на оперативната цел на проекта ще бъде насочен към осигуряване на ефикасно и еднакво прилагане на достиженията на правото на Съюза относно границите и визите, включително ефективното функциониране на механизма за оценка и наблюдение на Шенген.

Целевите групи по проекта са служители на МВнР – Централно управление, както и служители в консулските служби на Република България на задграничните представителства.

Чрез изпълнението на дейностите от проекта ще се гарантира устойчивост в следването на единен подход при практическо прилагане на общата визова политика, ще се обезпечи пълното хармонизиране на законодателството по визовите въпроси, както и ще се адаптират нагласите за възприемане на най-добрите европейски практики за издаване на визи с оглед изграждане на ефективна система за контрол и предотвратяване на нелегалната миграция и практиката за търсене на по-изгодни варианти за получаване на виза (т.нар. „visa-shopping“). По този начин ще се укрепи сигурността при издаването на визи с оглед противодействие на съвременните заплахи - нелегална миграция, тероризъм, организирана престъпност, и ще се засили взаимодействието, комуникацията, координацията и сътрудничеството и споделянето на отговорности между всички институции, имащи правомощия в процеса на съгласуване и издаване на визи.

Обща стойност на проекта, както и размера на европейското и национално съфинансиране, представени в български лева:

Обща стойност на проекта: 635 635, от които:

Принос от ЕС: 476 726,24

Национално финансиране: 158 908,76

Крайният срок за изпълнение на проекта е 12.12.2022 г.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама