Проф. Денков против партийната дейност в образованието

10:54, 13 юни 21 / Политика 25 2305 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Повече от 1/3 от регионалните началници в образованието са ангажирани с партийна дейност, което е притеснително. Изненадващо е, че в закона няма ясно регламентирано изискване партийна политическа дейност да не се случва в училищната система. Този пропуск трябва да бъде преодолян. Висшето образование е освободено от политически доктрини. Не виждам причина в училищното образование да нямаме за деполитизация на системата. Това коментира пред БНР служебният министър на образованието проф. Николай Денков.

Учебната година се удължава за малко над 300 училища

Той съобщи за сигнали за натиск върху учители и върху директори по време на предизборни кампании. „Важно е да се подготвим за следващата учебна година. Сегашната ще завърши сравнително успешно. Но това не ни успокоява, защото през последните години нямаме качествен скок нагоре в представянето на учениците въпреки значителното увеличаване на средствата в тази сфера. Трябва да се минимизира разликата между отделните региони и възрастовите групи“, посочи проф. Денков.

Министърът допълни: „Имаме добър баланс между това колко места субсидира държавата и завършващите студенти. Във висшето образование има промяна в правилната посока, но не е достатъчна. За да могат университетите ни да се състезават с европейските, трябва да повишат значително научната си дейност. Почти сме готови с картата за висше образование, следващата седмица ще я качим за публично обсъждане“.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама