Топ 5 новини от седмицата

10:00, 13 юни 21 25 2323 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Екипът на Topnovini.bg подбра петте най-четени новини от седмицата:

1. Грешка в превода: Карадайъ не бил казвал, че Турция му е родина

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ се срещна с турския президент Реджеп Ердоган. Разговорите между двамата бяха закрити за журналисти, но у нас медийното пространство обиколи новината, че Карадайъ е казал, че Турция е неговата родина. Това породи остри политически реакции, включително и призив от държавния глава Румен Радев лидерът на ДПС да преосмисли понятието си за родина. Патриотичните формации организираха протест пред централата на Движението. По-късно обаче от Анадолската агенция уточниха, че думите на Мустафа Карадайъ били преведени некоректно. Според агенцията е станало объркване между думата за родина и тази за прародина. От ДПС не са коментирали случая.

2. Ето с кои номера ще се явят партиите на изборите

ЦИК изтегли жребия за определяне на номерата на партиите и коалициите в бюлетината на парламентарните избори на 11 юли. Предизборната кампания за 46-ия парламент вече започна, като ще приключи в полунощ на 9 юли. За място в Народното събрание се борят 23 партии и коалиции, които ще търсят подкрепата на 6 711 048 души с право на глас.

3. Военен самолет падна в морето край Шабла

Изтребител на военновъздушните ни сили претърпя инцидент по време на тактическото учение с бойни стрелби „Шабла 21“. При изпълнение на тренировъчна задача самолет МиГ-29 изгуби радиовръзка и изчезна от радарите. За съжаление, военният пилот майор Валентин Терзиев не оцеля след инцидента. 

4. Великобритания гони 15 хил. българи

Близо 260 хил. българи до момента са получили правото да живеят и работят легално във Великобритания. Над 15 хиляди са обаче сънародниците ни, получили отказ. По-малко от месец преди крайния срок – 30 юни, хиляди българи все още не знаят дали ще могат да продължат работата си на Острова.

5. Тодор Кантарджиев: Стойчо Кацаров е опасен за здравната система

Проф. Тодор Кантарджиев бе освободен от поста директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Официалният мотив е, че е навършил възраст за пенсиониране. След освобождаването му служители на центъра протестираха в негова защита, а редица политици призоваха да бъде върнат на поста. Въпреки това засега не се очертава връщането на професора в националния център. „Не са жертви тези, които години наред са стояли на държавната софра и са правили каквото си поискат“, коментира служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров. Проф. Кантарджиев пък заяви, че Кацаров е опасен за здравната система, но вероятно е „много полезен на частните структури“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама