А1 залага на скоростта и ще развива само истинска 5G технология под името 5G ULTRA

10:41, 10 юни 21 25 1944 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

А1 ще заложи на скоростта и малкото времезакъснение при развитието на своята 5G мрежа и за разлика от останалите оператори на пазара ще се фокусира изцяло върху внедряването на 5G в спектър в обхват 3600MHz. Телекомът ще използва името 5G ULTRA в комуникацията си с клиенти, за да им помогне да разграничат технологията, която гарантира предимствата на истинската 5G мрежа.

Новото име цели да помогне на клиентите да се ориентират в различните технологии, които определят и коренно различно клиентско преживяване. Например, динамичното споделяне на спектъра (DSS), където ресурсът между 4G и 5G е споделен, не предлага особени предимства, тъй като скоростите в 5G DSS са съизмерими с тези в 4G. При DSS технологията се използва една апаратура и за двете поколения мрежи. Този вид решение позволява използването на съществуващата инфраструктура за предлагането на 5G услуги, но тъй като ресурсът между 4G и 5G е общ, скоростите и на двете са по-ниски отколкото за всяка една технология поотделно. 5G DSS дава само 5G покритие на база на текущо изградената 4G мрежа, без да осигурява основните предимства на истинската 5G технология.

5G ULTRA е мрежата, която следва върховите технически постижения в областта на 5G технологиите. Тя работи на 5G честоти, използвайки лента с широчина от 100 MHz, която е по-голяма от съвкупната честотна лента на всички предходни технологии взети заедно в една посока на предаване. Освен че използва по-ефективно честотния спектър, това осигурява по-голям капацитет за клиентите и в пъти по-големи скорости на сваляне и качване на данни. Немислимите доскоро скорости на сваляне от над 1000 Mbps са вече реалност при 5G ULTRA. В мрежата на А1 има регистрирани скорости от над 1400 Mbps. Неслучайно близо 90% от операторите по света са стартирали своите 5G мрежи със специално заделен 5G спектър. 5G ULTRA е и основата, върху която ще се надгражда 5G технологията, предлагайки в бъдеще ултра малко времезакъснение, възможности за профилиране и персонализиране на услугите и редица други нововъведения.

5G мрежата на А1 стартира през ноември 2020 г. и в момента е единствената, която е изградена с 5G радио оборудване на европейски доставчик.

Инвестицията на А1 в 5G мрежата за миналата и тази година е на стойност приблизително 46,5 млн. лева. През месец април компанията спечели търга на Комисията за регулиране на съобщенията за спектъра 3,6 GHz и плати 4,7 млн. лева еднократна такса. По този начин мрежата 5G ULTRA вече покрива 50% от населението на страната, на открито в над 75 града и курорта. Компанията планира да инвестира до края на 2024 година 780 млн. лева в развитието на своята мобилна мрежа.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама