Социалните мрежи разводниха понятието приятел

10:14, 09 юни 21 25 1822 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

На 9 юни отбелязваме Международния ден на приятелството, обявен от Общото събрание на ООН. „Важно е да има дни, които да ни напомнят на фона на забързаното ежедневие, че има неща, които са малките упори, които ще ни направят способни да се справим с тези ежедневни проблеми и изобщо предизвикателствата на живота“, заяви пред БНР Андрей Ганев.

У нас усещането за самота и липса на приятели не е толкова рядко срещано. Особено сега, когато много млади хора напуснаха пределите на страната. Сравнително често чувам – „всичките ми приятели са някъде в чужбина, загубихме връзка, не съм от София и приятелите ми са в друг град“, посочи той.

В един момент този човек изпада в един социален вакуум. Има едно положение, в което хем е заобиколен от хора, може би има колеги и т.н., но точно онези личности, с които е свикнал да получава и да отдава подкрепа връзката, не е толкова лесна и достъпна или въобще е прекъсната“, каза психологът.

Бирата е любимата алкохолна напитка на българите

Приятелство и социални мрежи

„В момента хората сме много по-мобилни. Много по-малко са тези семейни връзки, в които хората седят заедно в една общност, в една среда, в по-голямата част от живота си.

Също така социалните мрежи някак разводниха понятието приятел, което също на моменти води до чувство на самота. Защото хем има едни хора, с които общуваме, виждаме личния им живот, но всъщност не виждаме истината за личния им живот.

Получават се едни странни представи за другите – къде се намирам аз, какво правят те. Изследвания твърдят, че в западния свят, в развитите страни, чувството за самота е в историческия си пик.

За приятелство можем да говорим в рамките на единици, най-много десетки хора. Когато става въпрос за 750 приятели, както е в социалните мрежи, това означава, че има 750 души в един списък, това сякаш се превръща в някакъв стандарт на успешност.

Аз имам този капитал 750 души, които са казали – „да, ти ставаш“. Но това е много лъжовно, защото човек не може да се опре на тези хора в по-големия брой от случаите. Много често дори не ги познаваме.

Със сигурност приятелството се разводнява и става странна монета, валута, която, въпреки че можем да представим, да кажем – „имам 750 приятели“ и това да ни дава чувство за момента значимост и социална валидация, реалността все пак ни настига“.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама