Ръководството напомни на Минеков, че НДК няма как да бъде приватизиран

18:30, 08 юни 21 / Общество 25 2690 Шрифт:
Василена Йорданова

Невъзможно е НДК да бъде приватизиран, защото дружеството е в забранителния списък за приватизация. Така Съветът на директорите на НДК отговори на изразените от служебния министър на културата притеснения, че се прави опит за приватизация на Националния дворец на културата.

В официална позиция те изразяват „разтревоженост от изказаните съмнения за евентуална приватизация и настояват министърът да изнесе всички данни, с които разполага в тази връзка“.

По-рано днес Велислав Минеков анонсира, че започва финансова проверка на НДК, защото натрупаната загуба на дружеството възлиза на 86,5 млн. лв. Велислав Минеков обяви, че ще направи ревизия и на това как централният офис на партия ГЕРБ се е настанил в сграда, принадлежаща на НДК, на символични цени. НДК обаче е в забранителния списък за приватизация още от 2011 г., след решение на първия кабинет на Бойко Борисов.

Ръководството обясни, че загубите в размер на близо 86,5 млн. лв. – около 9,5 млн. лв. от оперативна дейност и 77 млн. лв амортизационии загуби, са натрупани за 10-те години от създаването на дружеството до сега.

Те посочват, че НДК е регистриран като еднолично акционерно дружество със 100% държавно участие на 9 май 2011 г. В края на 2014 г. дружеството разполага с резерв от около 9 млн.лв. по справка на тогавашния принципал, а в средата на 2017 г. настоящото ръководство поема управлението с празна каса.

От средата на 2017 г. до този момент всяка година методично е намалявана загубата, увеличавани са приходите, като едновременно с това са оптимизирани разходите за издръжка, подчертават от ръководството и допълват, че през 2019 г. за първи път приходите от основната дейност надвишават тези от допълнителни дейности - отдаване под наем на офисни и търговски площи.

Дори и в периода на кризата с коронавируса загубите са били сведени до по-ниски нива от годините на активна дейност и благоприятна пазарна среда, сочат от НДК. В позицията се подчертава, че са били предприети редица мерки за съхраняване на дейността и служителите на НДК. По техни данни директните финансови щети за дружеството от кризата с коронавируса за 2020 г. са в размер на 6 млн. лв., като принципалът на дружеството регулярно е бил уведомяван за цялостното състояние на НДК.

„НДК предвид статута си не можеше да се възползва от различните икономически мерки, предложени от Министерството на културата и други институции, които бяха възможни за различните разпоредители на бюджетни средства. Единствената мениджърска възможност бе кандидатстване за оборотен и инвестиционен кредит в размер на 10 млн. лв. от ББР, с които да стабилизираме и съхраним дейността на дружеството и то да бъде предпазено от фалит“, поясняват от ръководството и напомнят, че НДК е търговско дружество, което функционира изцяло на пазарен принцип при неравностойни пазарни условия.

Те посочват, че е погрешно общественото схващане, че НДК получава средства за своята издръжка, инвестиции или развитие от държавата. От ръководството обръщат внимание и че през годините части от НДК са продадени на частни фирми, с което е отнета възможността за икономическо оцеляване на дружеството в тежка ситуация като настоящата.

Офисите на ГЕРБ

Ръководството посочва, е от 2009 г. НДК няма отношение към площите, които партия ГЕРБ използва за своя централен офис, тъй като с решение на Министерски съвет от 2009 г. те се отнемат поради отпаднала нужда от ТПО “НДК”.

В становището се посочва, че Съветът на директорите на НДК остава отворен за диалог с Министерство на културата и всички държавни институции за разрешаване на трудната ситуация, в която се намира НДК.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама