Ръководството напомни на Минеков, че НДК няма как да бъде приватизиран

18:30, 08 юни 21 25 3305 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Невъзможно е НДК да бъде приватизиран, защото дружеството е в забранителния списък за приватизация. Така Съветът на директорите на НДК отговори на изразените от служебния министър на културата притеснения, че се прави опит за приватизация на Националния дворец на културата.

В официална позиция те изразяват „разтревоженост от изказаните съмнения за евентуална приватизация и настояват министърът да изнесе всички данни, с които разполага в тази връзка“.

По-рано днес Велислав Минеков анонсира, че започва финансова проверка на НДК, защото натрупаната загуба на дружеството възлиза на 86,5 млн. лв. Велислав Минеков обяви, че ще направи ревизия и на това как централният офис на партия ГЕРБ се е настанил в сграда, принадлежаща на НДК, на символични цени. НДК обаче е в забранителния списък за приватизация още от 2011 г., след решение на първия кабинет на Бойко Борисов.

Ръководството обясни, че загубите в размер на близо 86,5 млн. лв. – около 9,5 млн. лв. от оперативна дейност и 77 млн. лв амортизационии загуби, са натрупани за 10-те години от създаването на дружеството до сега.

Те посочват, че НДК е регистриран като еднолично акционерно дружество със 100% държавно участие на 9 май 2011 г. В края на 2014 г. дружеството разполага с резерв от около 9 млн.лв. по справка на тогавашния принципал, а в средата на 2017 г. настоящото ръководство поема управлението с празна каса.

От средата на 2017 г. до този момент всяка година методично е намалявана загубата, увеличавани са приходите, като едновременно с това са оптимизирани разходите за издръжка, подчертават от ръководството и допълват, че през 2019 г. за първи път приходите от основната дейност надвишават тези от допълнителни дейности - отдаване под наем на офисни и търговски площи.

Дори и в периода на кризата с коронавируса загубите са били сведени до по-ниски нива от годините на активна дейност и благоприятна пазарна среда, сочат от НДК. В позицията се подчертава, че са били предприети редица мерки за съхраняване на дейността и служителите на НДК. По техни данни директните финансови щети за дружеството от кризата с коронавируса за 2020 г. са в размер на 6 млн. лв., като принципалът на дружеството регулярно е бил уведомяван за цялостното състояние на НДК.

„НДК предвид статута си не можеше да се възползва от различните икономически мерки, предложени от Министерството на културата и други институции, които бяха възможни за различните разпоредители на бюджетни средства. Единствената мениджърска възможност бе кандидатстване за оборотен и инвестиционен кредит в размер на 10 млн. лв. от ББР, с които да стабилизираме и съхраним дейността на дружеството и то да бъде предпазено от фалит“, поясняват от ръководството и напомнят, че НДК е търговско дружество, което функционира изцяло на пазарен принцип при неравностойни пазарни условия.

Те посочват, че е погрешно общественото схващане, че НДК получава средства за своята издръжка, инвестиции или развитие от държавата. От ръководството обръщат внимание и че през годините части от НДК са продадени на частни фирми, с което е отнета възможността за икономическо оцеляване на дружеството в тежка ситуация като настоящата.

Офисите на ГЕРБ

Ръководството посочва, е от 2009 г. НДК няма отношение към площите, които партия ГЕРБ използва за своя централен офис, тъй като с решение на Министерски съвет от 2009 г. те се отнемат поради отпаднала нужда от ТПО “НДК”.

В становището се посочва, че Съветът на директорите на НДК остава отворен за диалог с Министерство на културата и всички държавни институции за разрешаване на трудната ситуация, в която се намира НДК.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Ключови думи
Напишете коментар
Коментари: 2
1 hauttytuh 15:44, 10 мар 23

Careful evaluation indicates the presence of significant endometrial deposits on the pelvic peritoneum discount cialis In order to prevent constipation foods with higher fiber content need to be included, this would be all veggies besides the ones listed prior, whole fruits not fruit juice, beans, nuts, seeds, whole grains brown rice, quinoa, amaranth, etc

2 mavyBully 14:13, 10 фев 24

cialis generic online 2014 Jan; 247 47 58

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама