Мангъров няма да е в листите на АБВ

16:45, 06 юни 21 / Политика 25 2434 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Доц. Атанас Мангъров няма да е в листите на АБВ за предсрочните избори на 11 юли, но ще участва в кампанията на партията. Това обяви председателят на партията Румен Петков по време на съвместна пресконференция на АБВ и БСП. 

„Мисля, че не е необходимо да се говори кой кого иска и кого не иска. Доц. Мангъров участва много активно в предната кампания, преценил е, че сега може да бъде полезен на каузата, която АБВ отстоява като неин поддръжник и участник в кампанията без да бъде непременно кандидат за народен представител. Мисля, че това прави участието му още повече по-силно и истинско“, заяви Петков, който като председател на АБВ също няма да се кандидатира за депутат. За вота на 11 юли партията се явява в коалиция с БСП. 

Припомняме, че Мангъров бе водач на листите на АБВ във Варна и 23 МИР София на предишните избори. Кандидатурата му за депутат от АБВ обаче не беше приета добре от основатела на партията Георги Първанов. Тогава той заяви, че не приема номинацията му. Въпреки това той остана в листите, но партията така и не влезе в парламента. Тогава тя получи 0,46% подкрепа. Преди да влезе в политиката обаче той имаше сериозни резерви и в интервю за БНТ бе казал „Баща ми ще се обърне в гроба, ако разбере, че съм с лява партия“.

Доц. Атанас Мангъров се прочу още преди да се включи в изборната надпревара на 4 април. Той беше сред най-активните критици на противоепидемичните мерки по време на кризата с коронавирусната пандемия в България. За разлика от него бившият президент Първанов не веднъж е казвал, че одобрява действията на НОЩ.

Снимка: АБВ

АБВ ще участва в 23 избирателни района

Петков съобщи, че АБВ, като част от коалиционните листи на „БСП за България“, ще участва със свои представители в 23 избирателни района, но ще води активна кампания на територията на цялата страна. Единственият водач от квотата на АБВ обаче е Владимир Маринов в Хасково. Той е заместник на Румен Петков, завършил е в Московския държавен институт по международни отношения, зам.-кмет е на община Родопи, катоспоред местната преса - в момента се занимава с частен бизнес в областта на селското стопанство.

„Това, което предлага „БСП за България“ с допълнителните ангажименти, които бяха взаимно поемани от други партньори, е нещо качествено ново и нещо, което действително може да даде на обществото усещане за обществен и граждански контрол върху властта, за инструменти на властта, които са публични и подчинени на обществения интерес“, каза Румен Петков и подчерта, че за АБВ е важно да даде своя принос в изборния успех.

До ден днешен между нас не е ставало дума нито за субсидия, нито за участие в ръководство на комисии и парламентарни групи. Всички разговори са били с акцент и основа политики. Това е същностна разлика между този формат и всички останали участници в изборния процес“, подчерта още той.

Думите му вероятно са индиректна препрадка към лидера на „Движение 21“ Татяна Дончева, която също бе поканена да стане част от коалицията на левицата, но в последствие отказа. Като причина лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че е поискала прекалено много - да се промени името на коалицията и тя да се казва “БСП за България - Д21” и тя да бъде неин съпредседател. Освен това по думите ѝ Дончева е настояла да получи две водачески места за нея и заместника ѝ и три на границата на избираемите плюс гарантирана субсидия. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама