Прокуратурата не откри данни за незаконно подслушване

13:06, 04 юни 21 25 2540 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

До момента прокуратурата не е установила незаконно подслушване, съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Тя обясни, че по случая е образувано наказателно производство и са разпитани 11 свидетели. Изискани са доклади от МВР и ДАНС, както и информация от националното бюро за контрол на СРС.

„От получените отговори е установено, че не е извършвано подслушване на ангажираните лица“, заяви Милева.

Подслушвали ли са спецслужбите политици?

Припомняме, през май ген. Атанас Атанасов от „Демократична България“ обяви, че има данни, че 32 политици са били подслушвани от звено „Вътрешна сигурност“ на МВР, ГДБОП и ДАНС. По-късно от „Изправи се!Мутри вън!“ съобщиха, че всъщност борят им е по-голям - 82 души. За следени политици потвърди и служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков като посочи, че сред тях е и служебният премиер ген. Стефан Янев. А в края на миналия месец възложи проверка в трите институции, за да се разбере дали наистина е имало подслушвани на политици.

Тя коментира и представените от Николай Хаджигенов и Арман Бабикян доказателства за незаконно подслушване, като посочи, че разгласяването на класифицирана информация е тежко престъпление. „Всяко лице, разполагащо с данни за извършено престъпление, е задължено да уведоми компетентните държавни органи“, добави говорителят на обвинител №1.

Милева уточни, че главният прокурор той може да поиска СРС само за предотвратяване на определен кръг престъпления, каквото е например тероризмът.

3042 души са подслушвани със СРС-та през 2020 г.

Докладът за дейността на Националното бюро за контрол на СРС за 2020 г. показва, че по искане на Иван Гешев са постановени 4 разрешения за използване на специални разузнавателни средства, които  са били приложени спрямо двама души, пише „Сега“.

От него става ясно още, че миналата година са използвани СРС спрямо 3042 души. Тук влизат не само подслушвания, но и наблюдение, проследяване, проникване в помещения, белязване на пари, проверка на кореспонденция и т.н. Исканията за наблюдение, проследяване и подслушване са приблизително равен брой, като най-много са за подслушване - 4644. За проследяване и наблюдение - около 4200 броя.

Най-много заявени СРС-та има от МВР - общо 51.12%. С 36.98% прокуратурата се нарежда на второ място, а на трето е ДАНС със 7.28%.

През 2020 г. в 365 случая съдиите са отказали да дадат разрешение по искане за прилагане на СРС.

През миналата година Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства не е установило случаи на неправомерно прилагане на СРС-та, докато през 2014 г. има 4 такива случая, а през 2015 г. - 10. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама