ГЕРБ: Новият шеф на НАП е спец по източване на хазната

12:36, 04 юни 21 / Политика 25 2705 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

ГЕРБ обвини новия шеф на НАП Румен Спецов в източване на държавната хазна. На брифинг от партията изнесоха данни, че докато е бил служител на Агенцията в София, той е бил едновременно и управител на фирми и е притежавал търговски дялове.

Вярно ли е, че Спецов е бил собственик и управител на дружество, реализиращох обороти от милиони чрез продажби, без самото дружество да има активи, сметки и наети на трудов договор? Това прилича ли на куха фирма, която е създадена с цел да превърта обороти и да точи от държавната хазна? Вярно ли е, че преди да се освободи от собствеността на фирмата, той е получил и реизионната заповед от НАП, че дължи над милион на държавната хазна? Поискал ли е Спецов удължаване на връчването на ревизионния акт, което да му даде възможност да може да се освободи от това дружество, за което той е бил запознат вече, че трябва да възстанови над 1,2 млн. лв. източено ДДС“, попитаха от ГЕРБ.

НАП с нов шеф - финансист и културист

Според тях след това дружеството е прехвърлено на „рецидивист с много други фирми, които са източвали държавната хазна“. „Бил ли е Спецов спец по източване на държавната хазна“, попитаха още от партията на Бойко Борисов.

От своя страна, бившият финансов министър Кирил Ананиев посочи, че това е прецедент и може да влезе в учебниците по демотивиране на служителите. „Това силно демотивира персонала, който работи в НАП, което може да доведе и до спад на приходите“, посочи той и критикува служебния финансов министър Асен Василев, че вече четири дни не може да намери механизъм, по който да извърши проверка.

В стремежа си да изчегъртаме ГЕРБ, хайде да не изчегъртваме държавните институции, защото партии много, а институциите са едни“, заяви на свой ред Томислав Дончев. Той подчерта, че и до днес не е ясно, кой е предложил и назначил Румен Спецов за шеф на НАП.

Асен Василев: Прокуратурата ще разследва новия шеф на НАП

Междувременно министърът на финансите Асен Василев обяви, че е доволен от резултатите, които Румен Спецов произвежда. „Видяхме резултатите от предишната шефка на НАП Галя Димитрова“, каза Василев и допълни, че Спецов ще се разследва от прокуратурата.

Припомняме, че започна проверка срещу Спецов, след като излезе информация, че е бил собственик на фирмата „Гранекс Трейдър“, която има над един милион задължения към приходната агенция. От НАП се обосноваха, че Спецов е придобил дружеството след напускане на системата на НАП през 2015 г. И го е продал преди да задлъжнее.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама