Опозицията в Израел се обедини и сложи край на ерата Нетаняху

11:38, 03 юни 21 / Свят 25 2789 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Центристът Яир Лапид, лидер на израелската опозиция, обяви късно снощи, че има достатъчно подкрепа в парламента, за да състави правителство, предадоха световните агенции.

Лапид се обади на президента Реувен Ривлин, за да го уведоми, че може да формира коалиционен кабинет, обединяващ противници на досегашния премиер Бенямин Нетаняху от десницата. Лапид имаше 28 дни да събере управляваща коалиция и успя да го направи броени минути преди крайния срок - 23:59 часа българско време в сряда.

„Това правителство ще работи за всички граждани на Израел - тези, които гласуваха за него, и онези, които не направиха това. То ще направи всичко по силите си, за да обедини израелското общество“, каза Лапид, цитиран от Mediapool. Той призова председателя на парламента Ярив Левин от дясната партия на Нетаняху Ликуд да насрочи гласуването на новото правителство възможно най-скоро и да не бави процедурата.

Самият премиер, който прави отчаян опит да се задържи на власт, въпреки че е съден по обвинения в корупция, вероятно ще направи през идните дни всичко по силите си, за да осуети утвърждаването на новата управляваща коалиция, включително като окаже натиск върху хардлайнери да напуснат редиците ѝ и да се присъединят към него и националистическите и ултраортодоксалните му съюзници, отбелязва Асошиейтед прес.

Очаква се новото израелско правителство да положи клетва на 14 юни. То ще се нуждае от подкрепата на 61 депутати в Кнесета - 120-членния еднокамарен парламент. Това развитие ще сложи край на ерата Нетаняху - най-дълго управлявалия премиер в историята на Израел. Tой държи два рекорда - за най-дълго управлявал общо израелския премиер и за най-дълго непрекъснато заемане на поста - повече от 12 години.

Ако неговите противници не бяха постигнали споразумение, страната вероятно щеше да отиде на поредни парламентарни избори - петите за малко повече от две години.

Новата управляваща коалиция ще бъде съставена от осем партии, някои от които с твърде различни политически цели. Единственото, което ги обединява, е целта да бъде отстранен от власт министър-председателят Бенямин Нетаняху, който е заемал поста повече от 15 години - първо между 1996 и 1999 г. и от 2009 г. досега.

Решителният момент - обединението с ислямистка формация

Решителният момент бе договарянето на Яир Лапид с малката ислямистка формация „Раам“, водена от Мансур Абас. Тя ще е първата партия на наброяващото около една пета от населението на Израел арабско малцинство, станала част от управляваща коалиция.

От друга страна, ключов партньор в коалицията ще е крайнодясната партия „Ямина“ на Нафтали Бенет. Според медийни съобщения Лапид и Бенет са се договорили да заемат премиерския пост на ротационен принцип за по две години - първо Бенет, преди да бъде сменен от Лапид, който отначало ще е министър на външните работи.

Миналата нощ лидерът на „Йеш Атид“ приключи успешно коалиционните преговори с друга центристка формация - коалицията "Синьо и бяло" начело с министъра на отбраната Бени Ганц. Самият Лапид, бивш телевизионен водещ, е бил министър на финансите в предишно правителство на Нетаняху.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама