САЩ: Санкциите не са политическо действие

08:32, 03 юни 21 / Политика 25 2293 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Това не е политическо действие. Нямаше как да знаем, че ще има избори през юли, когато започнахме това разследване. Когато събрахме доказателствата, ние бяхме наясно, че трябва да действаме в момента, в който приключим с работата. Това каза Пол Ахърн - висш представител на американската администрация.

Думите му идват след решението на САЩ да наложат санкции срещу Васил Божков и Делян Пеевски. По-късно държавният департамент на САЩ добави имената на още трима българи - Александър Манолев, Петър Харалампиев и Красимир Томов и добави, че са в ход санкционни действия по отношение на 64 юридически лица.

Всеки, който си има работа с тези компании или хора, рискува да попадне под ударите на санкциите, обясни Ахърн.

САЩ наложиха санкции на Пеевски и Божков

Това е вторият случай, при който на български граждани се налага подобна мярка след Андон Миталов, съдия от Специализирания наказателен съд, санкциониран в началото на февруари 2020 г. за "сериозна корупция" от администрацията на президента Доналд Тръмп.

Не ние ще донесем промяната, а вие

Фокусът ни е върху корупцията. Денят е много важен, днешните действия са много важни, каза американската посланичка Херо Мустафа, която се срещна с бългрски медии. Тя отчете, че в списъка на САЩ досега има съдия, бивш правителствен служител, олигарх, политик, бизнесмен. „Когато имаме корупция на всички тези нива, ние не сме тези, които ще донесем промяната. Това сте вие. Това зависи от вас като страна да се справите с това. Ние сме ваш партньор, приятел и съюзник“, каза посланичката, цитирана от Mediapool и БГНЕС.

„Чуваме от всички колко е важна борбата с корупцията в България. Това не е насочено към някоя конкретна личност, партия или институция. Корупцията е ендемична. В САЩ също има корупция. Никога не съм казвала, че ние сме перфектни, но посланието е, че никой не е над закона. Преследването на корупция е задача за всички партии. Ако народът казва, че иска България да има жизнена демокрация с разцъфтяваща икономика и да е лидер в региона, това няма как да стане с корупция. Парите, които са намесени в този случай (с Божков и Пеевски), са значителни. Те идват от данъкоплатците. От вас. Посланието към всеки политик е да слуша народа. Да се направят всички необходими реформи, за да може наистина да се преследва корупцията“, обясни Мустафа.

Без срещи с Гешев за корупцията

Преди информацията да бъде направена публично достояние, американската посланичка е провела срещи с множество хора в София – посланици от съюзнически на САЩ държави, българския президент, правителствени служители, лидери на различнии партии, включително Бойко Борисов, както и активисти от гражданския сектор. „Не сме се срещали с главния прокурор Гешев. Засега не е в нашия дневен ред“, посочи Мустафа.

Българската прокуратура ще има достъп само до официалното съобщение. "Могат да видят какво твърдим за тези лица. По линия на двустранното сътрудничество ще се радваме да работим с чужди юрисдикции, доколкото можем", обясни Ахрон.

МВнР: Оставаме в готовност за диалог със САЩ

Министерството на външните работи реагира със съобщение по повод наложените от САЩ санкции срещу български граждани и фирми.„Върховенството на закона е в основата на демократичния процес във всяка правова държава. В отношенията с нашите партньори и съюзници недвусмислено сме споделяли убеждението си, че борбата с корупцията във всичките й форми следва да бъде безусловен наш принципен и практически приоритет. В качеството си на стратегически партньори България и САЩ поддържат устойчив и резултатен Стратегически диалог“, се казва в съобщението. Уверява се, че въз основа на установените през годините традиции на взаимодействие София и Вашингтон остават в готовност за диалог по всички въпроси от споделен интерес.

Христо Иванов: Това е присъда за шкафчетата

Приятелски жест от страна на американското правителство, което отговаря на голямото гражданско пробуждане в България. Така съпредседателят на „Демократична България“ определи наложените от САЩ санкции. Пеевски и Божков са участници в грамадна корупционна схема, която трябва да бъде разплетена, а Борисов да изчезне от политическата сцена. Това е присъда за шкафчетата, присъда, пороизнесена от българските граждани, а САЩ се присъединяват към нея добави той и уточнени, че българското правосъдие трябва да свърши своята работа.

Манолова: Подкрепа за по-решителна борба с корупцията

Като зелена светлина и подкрепа за по-решителна борба с корупцията в България оцени решението на САЩ председателят на коалицията „Изправи се! Мутри вън!“ Мая Манолова. „Това е поредният знак от международната общност, че липсва резултатна борба с корупцията. Излиза така, че хората искат, но институциите – не достатъчно – да изкоренят кражбите и източването на милиарди от бюджета. Хората искат да видят носене на отговорност“, допълва Манолова.

БЗНС иска санкции и за Цацаров

БЗНС настоява под ударите на закона и санкциите да попадне и острието на задкулисния модел бившият главен прокурор Сотир Цацаров, съобщиха от партията.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама