Кошлуков: Дори министърът на културата няма право да се меси в БНТ

16:16, 02 юни 21 25 2758 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Дори министърът на културата няма право да се меси в работата на редакционните екипи в Българската национална телевизия. Такова право няма и управителният съвет на БНТ. Това казва на два пъти генералният директор на обществената телевизия Емил Кошлуков в отговор на писмо на служебния министър на културата Велислав Минеков.

През миналата седмица Минеков изпрати писмо до БНТ и СЕМ, в което иска обяснение защо в предаването „Денят започва с Георги Любенов“ е направено пряко включване от пресконференция на ГЕРБ по повод скандала с подслушванията.

Минеков прави спецотряд по охрана на културното наследство

На три пъти Кошлуков повтаря, че програмата на БНТ не е прекъсвана, а включването на брифинга на ГЕРБ се оправдава с принципите за предоставяне на навременна, достоверна, значима и отразяваща различни гледни точки информация, пише „Дневник“.

Решенията за отразяване на политически събития се взимат от съответните редакционни екипи. Съгласно Закона за радиото и телевизията нито УС на БНТ, нито който и да е друг, включително и министър на културата, имат право на намеса в тяхната работа“, казва още той.

През миналата седмица Минеков каза, че включването от пресконференцията на ГЕРБ в сутрешния блок на БНТ на 22 май е „изключително скандален случай“, „много тежко нарушение“ и „намеса в националната сигурност“. Няколко дни след случая той дори обяви, че може да поиска оставката на Емил Кошлуков.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама