Еврокомисията с нова стратегия: България в Шенген

14:25, 02 юни 21 / Свят 25 2345 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

България да стане член на Шенгенското споразумение. Призивът се съдържа в оповестената от Европейската комисия нова стратегия, която цели да направи Шенгенската зона по-силна и по-устойчива.

България, Румъния, Хърватия и Кипър трябва изцяло да бъдат облагодетелствани от Шенген“, заяви еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон. Стратегията призовава Съветът на ЕС да вземе решение за вдигане на контрола за България, Румъния и Хърватия и да ги интегрира в Шенгенското пространство.

Комисията припомня, че София и Букурещ са изпълнили всички необходими изисквания и това е установено при оценките, извършени през 2010 и 2011 г.

Според EK, новата стратегия „ще осигури ефективно управление на външните граници на Европейския съюз, дигитализиране на заявления за визи и документи за пътуване, актуализиране на граничните и миграционните информационни системи и установяване на общ подход за управление на миграцията“.

Освен това Комисията предлага да се преразгледа механизмът за наблюдение и оценка на Шенген, като се поставя по-голям политически акцент върху решенията, които вземат и „ще включват засилен мониторинг за зачитане на основните права“, пише БНР.

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен коментира промените, като каза: „Днес представяме път за развитие в бъдеще, който да гарантира, че Шенген може да издържи теста на времето, който ще осигури свободния поток на хора, стоки и ще обслужва всички възможни обстоятелства за възстановяване на нашите икономики и за да се изправим по-силни заедно“.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама