Сметната палата потвърди подозренията, че „Автомагистрали“ е куха фирма

14:24, 02 юни 21 25 2218 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Сметната палата потвърди подозренията, че „Автомагистрали“ ЕАД е куха фирма. Резултатите от извършения одит показват, че държавното дружество е получило от държавата поръчки за над 4 млрд лв. в нарушение на изискванията на закона. От общо 14 договора в държавата за период от пет години, шест са сключени без да се изисква провеждане на процедура за възлагане на обществена поръчка (т.нар "in house" възлагане).

Едно от условията за подобно възлагане е дружеството, което получава договорите, доказано да разполага с необходимите ресурси и капацитет за изпълнение на възложените дейности, което в случая с „Автомагистрали“ не е било факт. Така договорите са били възложени на подизпълнители, при липса на публичност, без ясни критерии и проверка за свързаност между ръководството и служителите и лицата, на които се възлагат дейности. Общият извод е, че поради това не е осигурена достатъчна конкуренция при извършване на подбора и се поражда риск от концентрация на възлагани дейности и публични средства в ограничен кръг трети лица.

От „Автомагистрали“ обявиха заплатите си?

Заключение на одита е, че констатираните пропуски и слабости във вътрешните правила на дружеството не дават увереност, че средствата са разходвани ефективно, конкурентно и прозрачно. 

Одитът беше възложен на Сметната палата в края на миналата година от 44-то Народно събрания и обхваща периода от началото на 2016 г. до края на 2020 г., припомня „Дневник“. За този период „Автомагистрали“ ЕАД изпълнява 14 договора за обществени поръчки на обща стойност 3 768 836 хил. лв. без ДДС, 12 от които са сключени с Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ), и 2 - с Агенцията за геодезия, картография и кадастър (АГКК).

Одитният доклад ще бъде изпратен на Народното събрание, на Министерството на регионалното развитие, както и на Софийска градска прокуратура по нейно искане, за сведение и да послужи по прокурорска преписка. С пълния му текст може да се запознаете тук.

Парите за свлачища - платени, проектите - неизпълнени

Вчера от регионалното министерство съобщиха, че „Автомагистрали“ са платили авансово над 180 млн. лева на външни фирми, а шест месеца преди крайният срок, почти нищо от възложените дейности не е свършено.

БСП: Нанков и Аврамова са лъгали, че „Автомагистрали“ има капацитет 

Дейността на дружеството е опорочена дейност - източва се публичен държавен ресурс чрез АПИ към „Автомагистрали“, обявиха от БСП. 

Георги Свиленски припомни, че повече от четири години левицата задава въпроси за капацитета  на компанията. „Нанков и Петя Аврамова са лъгали българските депутати за това, че Автомагистрали има капацитет, за това, че те преразпределят средствата без да ощетяват бюджета и заради това, че всичко в сектор строителство на автомагистрали се е установило по законния ред“, заяви той, цитиран от БГНЕС.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама