Дежавю: След нахлуването в МВР, отново протести срещу Гешев

20:33, 02 юни 21 / Политика 25 2851 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Часове след акцията на прокуратурата в МВР, отново се надига протестна вълна срещу главния прокурор Иван Гешев. Ситуацията напомня на случая от преди година, когато нахлуването на държавното обвинени в президенството даде началото на масовите антиправителствени протести.

Множество от недоволни граждани се събра около 19.00 ч. пред Съдебната палата с искане оставката на главния прокурор, предаде репортер на БГНЕС. Протестът е организиран от „Правосъдие за всеки“, „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“. Гражданите искат предсрочно прекратяване на мандата на Гешев.

Акция на прокуратурата: Обвиниха висш полицай за трафик на антики и пране на пари

По обяд Арман Бабикян и Мая Манолова от „Изправи се!Мутри Вън!“ също излязоха на протест пред Съдебната палата в столицата. „Време е отново да излезем и да изкрещим срещу мутрите, че тяхното време изтече. Няма да допуснем прокуратурата да смачка със страх и репресии разследването срещу незаконното подслушване над политици, журналисти и граждани от предишната власт! Тяхното време изтече!“, написа Мая Манолова преди демонстрацията.

Протестиращите влязоха в Съдебната палата и поискаха оставката на главния прокурор Иван Гешев. Демонстрантите бяха спрени пред Главна прокуратура от служители на съдебната охрана.

Гешев контраатакува: Първо беше президентството, сега МВР

В подкрепа на протестната акция се обявиха от „Демократична България“.  Те призоваха за участие в демонстрацията и направиха паралел между нахлуването на прокуратурата в президентството миналото лято и снощната акцията на държавното обвинение в МВР.

Гешев, Пеевски и Борисов се опитват да си върнат инициативата и да не позволят да излезе наяве истината за злоупотребата с МВР и службите“, заявиха съпредседателите на Демократична България Христо Иванов и Атанас Атанасов във видео, излъчено на живо във „Фейсбук“. Според тях след разкритията за подслушвани политици е започнала операция за респектиране, сплашване, запушване на устата.

Акцията срещу Ангел Папалезов пък „ще бъде маскирана като действия по отношение на хора на Черепа”. От „Демократична България“ се заканиха след изборите да поискат създаването на специална анкетна комисия за подлсушването.

Прокуратурата се меси в работата на изпълнителната власт

Говорителят на служебния кабинет обвини прокуратурата, че се опитва да се меси в работата на изпълнителната власт. Той потвърди, че ръководители на службите за сигурност са били на разпит пред държавното обвинение.

Антон Кутев посочи, че след като веднъж вече нахлу в президентството, сега прокуратурата влиза със сила и в МВР, което заплашва да прерасне в открита война на институциите.

Ние подкрепяме всички усилия да се преследват виновните според закона, но сме разтревожени от опитите да се сплашват ключови служители на службите за сигурност, както и да се забавят или осуетяват проверки в системата на вътрешните работи. Призоваваме всички институции да проявят разум и да работят единствено за издигане на държавността и правовия ред в България“, заяви Антон Кутев, цитиран от БГНЕС.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Васил 17:50, 02 юни 21

Хората на олигарха Иво Прокопиев биха били много щастливи, ако успеят да лансират своя човек Христо Иванов за мястото на Иван Гешев, но едва ли ще им се отвори тази възможност!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама