Смениха част от бордовете на държавните горски фирми

11:47, 02 юни 21 25 5130 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Земеделският министър Христо Бозуков смени част от шефовете в 6-те държавни горски предприятия. Някои от тях бяха назначени или преназначени за нов 5-годишен мандат, буквално в „12 без 5” от кабинета „Борисов” на изпроводяк от властта, но след проведени конкурси. Сред освободените е бившият зам.-министър на земеделието от първия и втория кабинет на Борисов - Георги Костов, който изненадващо влезе в борда на Северноцентралното държавно (горско) предприятие. От управата на Североизточното държавно предприятие се изважда и Бейзат Яхя, който с години бе председател на общинския съвет на община Венец от квотата на ДПС, а след последните местни избори се вля в ГЕРБ.

От ведомството на Христо Бозуков не посочва директна причина за смените, но уточняват, че те се правят „с протоколно решение на министъра на земеделието“, пише „Медиапул“.

Кой, къде се сменя?

„В „Северноцентрално държавно предприятие” - Габрово са освободени членовете на органа на управление доц. д-р инж. Георги Костов и Иван Степанов“, пише в съобщението на министерството. Така става ясно, че е запазен само преназначеният директор на горското предприятие Цветелин Миланов. Още в края на април Георги Костов потвърди назначението си и разказа детайли от конкурса за избора му.

„Да, след проведен конкурс бях избран за независим представител в управата на държавното горско предприятие. Конкурсът стартира през февруари и завърши в края на март. Преобладаващи в комисията, която пресяваше кандидатите, бяха експерти от Агенцията за публични предприятия и контрол и преподаватели в Университета за национално и световно стопанство (УНСС), имаше само двама представители в нея от министерство на земеделието“, коментира тогава Костов.

В „Югозападно държавно предприятие” - Благоевград са освободени членовете на Управителния съвет Мария Маринова и инж. Ваня Каменова, добавят още от земеделското министерство. Прави впечатление, че там поста си запазва дългогодишният директор Дамян Дамянов, който бе преназначен за нов 5-годишен мандат на 17 април. Предприятието нашумя с незаконния строеж на Румен Гайтански - Вълка на брега на язовир Искър в едноименното ловно стопанство, което се ръководи именно от тази горска фирма.

Именно това държавно предприятие обжалва бутането на незаконната постройка и обяви, че фирмата на Гайтански е ремонтирала стара работилница. Освободените две дами също от години са по върховете на държавната фирма и бяха преназначени за нов 5-годишен мандат

В „Югоизточно държавно предприятие” - Сливен за директор до провеждане на конкурс е назначен Димчо Радев, а Георги Йорданов е освободен като член на Управителния съвет. Преди броени дни на 73 години почина дългогодишният директор на тази държавна фирма Пейчо Върбанов.

В „Южноцентрално държавно предприятие” - Смолян, „Северозападно държавно предприятие” - Враца и „Североизточно държавно предприятие” са освободени целите бордове на управата на горските фирми, съобщават още от Министерство на земеделието.

Любопитна е тоталната смяна на състава на „Североизточното държавно предприятие“. На 16 април бившият министър Десислава Танева издаде поредица от заповеди, с които „бетонира“ след конкурси на постовете им двама от членове на управителния съвет и оперативното ръководство на „Североизточното държавно предприятие“. С тях мястото си в управителния съвет за срок от още пет години запазва Бейзат Яхя.

Сайтът „За истината” посочи, че до преди две години Бейзат Яхя беше най-силният човек на почетния председател на ДПС Ахмед Доган в Делиормана, но въпреки това не криеше близките си контакти с Бойко Борисов. При посещенията си в региона премиерът в оставка отсядаше винаги в любимото на властта ловно стопанство „Паламара“, управлявано на практика от Яхя, и бе сред почетните гости по време на семейните му празници, твърди още изданието.

В продължение на дълги години Бейзат Яхя беше начело на ДПС в ключовата за партията община Венец и два мандата беше председател на общинския съвет като представител на партията на Доган. След последните местни избори обаче беше изключен от движението и мигрира към ГЕРБ.

Синът на Бейзат Яхя - Илтер Бейзатов Садъков, бе избран за депутат от ГЕРБ в 45-ото НС. Той беше включен на второ място в листата на партията в Шумен, въпреки съпротивата на местната структура. Илтер Бейзатов направи и разгромяваща преференциална кампания, като спечели близо 7000 преференции. В региона имаше цели села, които гласуваха преференциално само за Бейзатов.

Нови шефове

От ведомството на Христо Бозуков добавят, че Здравко Бакалов е назначен за директор на предприятието в Смолян, а Ради Иванов на това в Шумен, до провеждане на конкурс.

Досегашният заместник-директор на „Северозападното държавно предприятие” Атанас Златков е упълномощен да изпълнява длъжността директор.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама