Новите думи в езика ни: Киберхондрик, локдаун, инфлуенсър, социалка 

10:29, 02 юни 21 25 2012 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Излезе най-новото издание „Речник на новите думи в българския език“. То е дело на авторски колектив от Института по български език към БАН. Това е трета част от серията справочници, които се издават от 2001 г. насам, в които се записват най-новите попълнения в българската лексика.

Една дума става част от лексиката, когато стане позната на по-голямата част от хората или на всички, които говорят дадения език. Употребява се активно и попадне в тълковните речници. Тогава говорим, че тя вече е пълноценен елемент на нашия речников състав“, обясни пред bTV проф. Диана Благоева от Института за български език към БАН.

Преди да се стигне до този етап обаче, думата преминава през няколко стадия на развитие. Тя възниква, за известно време се актуализира и когато е все още нова не влиза в общите тълковни речници, а в т. нар. речници на новите думи.

Проф. Благоева обаче уточни, че не всички нови думи утвърждават употребата си, защото някои от тях отпадат и губят своята актуалност.

Част от новите думи в българския език са инфлуенсър, антиваксър, социалка, киберхондрик, дигитално неравенство, облачни технологии и фалшиви новини.

„Едва ли някой ще се изненада от това, че през последните десетилетия основният източник на лексикално влияние върху българския език е английският. Навлизайки в нашия език, тези думи обаче се адаптират. Думата придобива род, форми за множествено число, членува се – тоест приспособява се към нашата граматична система“, поясни проф. Диана Благоева.

Интересна нова дума е „киберхондрик“. Това е човек, който четейки много медицински новини и материали в интернет пространството, си измисля сам болести и си поставя диагнози.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама