Дивото къмпингуване става с охрана и регистрация като в хотел

15:59, 01 юни 21 25 4036 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Диво къмпингуване ще може да се осъществява само във времето от началото на май до 30 септември, в определени от кметовете парцели с охрана, сметоизвозване и с регистрация на лицата, подобно на тази за отседналите в мотел и хотел. 

Това предвиждат дългочаканата наредба, която трябва да регулира спорния от години въпрос. Документът бе публикуван днес за обществено обсъждане от Министерство на регионалното развитие и благоустройството. Забрана за диво къмпингуване в страната бе въведена през юли 2019 г. с поправки в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, като то се допуска само на разрешени за целта местта. Именно с тази наредба ще се прецизират въпросните места.

Само девет къмпинга има у нас

Къде ще е позволено да се къмпингува?

Палатки, кемпери и каравани ще могат да се разполагат както в държавни или общински имоти, така и в частни имоти на физически или юридически лица. Къмпингването е разрешено още в горски територии, в земеделски земи, както и в незастроени имоти, включени в границите на урбанизирани територии, без промяна на предназначението им. За земеделските земи обаче има ограничения. Местата за къмпингуване трябва да са разположени само в такива, които са трайно необработваеми и не се отдават под наем или аренда.

Обособяването на зоните за къмпингуване не е задължение нито на общините, нито на държавата, това ще става по желание. В същото време разполагането на палатка извън едно подобно място ще се счита за неправомерно и ще се санкционира с глоба от 500 до 1000 лв.

За да се превърне един имот в къмпинг, собственикът на терена трябва да подаде заявление до кмета с всички данни за имота, правила за ползване на мястото, както и становища от органите за пожарен контрол, здравните власти и екоминистерството. Издаденото разрешение е за срок от 3 години.

Изисквания

Мястото за разполагане на палатки, кемпери или каравани не може да бъде повече от 70% от площта на имота. Освен това трябва да има осигурени транспортен достъп, охрана, преносими химически тоалетни и сметоизвозване. Посетителите на тези къмпинги пък ще трябва да се регистрират, както в хотел.

Имотът ще може да се огражда цялостно с лека прозирна ограда. Вместо ограждане се допуска и да се означат по подходящ начин границите на мястото за временно разполагане на палатки, кемпери или каравани. На входа на имота може да се постави бариера и да се обособи зона за охрана при условие, че няма забрана в нормативен акт за съответната територия.

Палатките, кемперите и караваните ще се разполагат в обособени зони или смесено, като се осигуряват изрични минимални разстояния. Изисква се 3 метра разстояние към разположена в съседство палатка, кемпер или каравана. Толкова трябва да е разстоянието и към оградата на границата на имота, а към прилежащата зона на придвижване на превозните средства - 2 м.

На къмпинг в България или в Гърция?

Химическите тоалетни пък трябва да са по 1 бр. за всеки 30 души. Въпросните тоалетни ще се разполагат на разстояние не по-малко от 5 м от обособени места за разполагане на палатки, кемпери или каравани.

Собственикът на къмпинга отговаря също за почистването и окосяването на терена, пръскането с разрешени препарати и сметоизвозването.

Паленето на огън ще се случва само на определени места. 

Палатки и каравани няма да могат да се поставят в границите на резервати, природни забележителности или други на защитени територии.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама