Янев очаква подводни камъни на изборите

15:03, 01 юни 21 / Политика 25 3907 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Премиерът Стефан Янев събра новите областни управители, както и част от министрите, за да обсъдят организацията на предсрочните парламентарни избори. Това е първата среща на новите 28 областни управители и служебния премиер Стефан Янев. „Трябва да вървим в една посока. А тя е провеждането на честни и прозрачни избори. Това не е ангажимент само на правителството, но и на други органи, в частност ЦИК”, заяви той.

Янев ги предупреди, че се очакват и много подводни камъни преди изборите. Като най-голямо предизвикателство той открои машинното гласуване и новите изборни правила. „Даваме си сметка, че Избирателният кодекс беше наскоро изменен. Целият процес се базира на машинното гласуване. Поставени сме пред нови предизвикателства”, коментира Янев и подчерта, че разчита на всички институции да свършат работата си, за да протече процесът по гласуването безпроблемно.

„Нулева толерантност към корупцията“: Радев защити смените във властта

ГЕРБ: Това е „Орешарски“ 2


Снимка: БГНЕС

След пресконференцията на служебния премиер от ГЕРБ излязоха с нови критики срещу служебния кабинет и го обявиха за „едно възпроизвеждане на правителството на Пламен Орешарски“.

 

Трябва да се каже, че голяма част от министрите и зам.-министрите са с политическа окраска, най-вече те са членове и симпатизанти на БСП. Самата социалистическа партия и председателят Корнелия Нинова афишира само с Янаки Стоилов - министъра на правосъдието и дългогодишен представител на БСП. Но не е само той - Антон Кутев, който отговаряше за медийната политика в БСП, сега е говорител на Министерски съвет. Бойко Рашков също беше депутат от БСП“, посочи той. Според Гаджев сред симпатизантите на БСП са и Христо Бозуков и Стела Балтова, съответно министър на земеделието и министър на туризма, пише Нова телевизия.

Антон Кутев: Оказа се, че основната дейност на държавата е да крепи големия бизнес

По-интересно е при заместник-министрите. В кабинета на Министерството на труда и социалната политика заместници са Надя Клисурска - острието на БСП в социалната политика в 44-то Народно събрание, и Иван Кръстев, който беше зам.-министър по времето на Орешарски, както и евродепутат. Заместник- министърът на земеделието е Явор Гечев, който беше депутат от БСП в 42-то Народно събрание, зам.-министър в правителството „Орешарски“ и дългогодишен председател на младежкото обединение на БСП. Пламен Славов, който е зам.-министър на културата, беше депутат от БСП в три Народни събрания. Това са само част от тях. Очевидно БСП е една от партиите, които управляват, въпреки че не са печелили изборите. Някак си не през задния, а през парадния вход влязоха в Министерския съвет“, обясни Гаджев.

Според Тома Биков пък при областните управители ситуацията била по-радикална. ГЕРБ твърдят, че в структурите са влезли само кадри на БСП и малко от ДПС. Според него служебното правителство е политическо и е коалиция между БСП, ДПС и Мая Манолова.

Той попита и дали заседанието на Министерския съвет с областните управители се води от Пламен Узунов - съветник на президента, и ако е така, в какво качество този човек се намира в Министерски съвет и води заседания. Отговорът дойде от началника на пресцентъра на кабинета, която потвърди, че Узунов присъства на заседанието. Биков припомни, че съветникът на президента е обвиняем и с отнет достъп до класифицирана информация.

Преди дни в медийното пространство се появи информация, че самият Пламен Орешарски е станал съветник на служебния премиер. Още тогава лидерът на ГЕРБ отбеляза, че кабинетът мълчи по този въпрос.

Кутев: Стига лъжи за Орешарски

Абсолютно невярно е твърдението, че Пламен Орешарски е съветник на премиера Стефан Янев, заяви говорителят на служебното правителство Антон Кутев.

„Първо чух, че съм член на правителството. Проблемът е, че не само не съм, а че и заплатата не ми е като на член на правителството, което за мен е проблем. Второ чух, че Пламен Орешарски е съветник на премиера, което е абсолютно невярно. Казали сме го достатъчно ясно. Имаше там още няколко неща, които бяха откровени лъжи. Тези хора като говорят, не знаят ли какви са фактите, или лъжат", каза Кутев, цитиран от „Фокус“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама