Евродепутати от ГЕРБ се жалват в Брюксел от „прокремълския“ Радев

10:44, 31 май 21 / Политика 25 4519 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Евродепутатите от групата на ГЕРБ/СДС в ЕП – Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Асим Адемов, Александър Йорданов, Ева Майдел и Емил Радев, изпратиха писмо до членовете на Европейския парламент и еврокомисарите от ЕК

„Всички тях ги запознаваме със случващото се в България, след като прокремълският ни президент назначи „служебно правителство“, което започна да „изчегъртва“ демокрацията. Назрява моментът, в който българските граждани ще трябва по-твърдо и решително да се противопоставят на пълзящия опит за преврат и налагане на авторитарни методи на управление от страна на президента Радев и служебното му предизборно правителство“, написа Адемов във Facebook.

Дончева: Кадрови грешки може да костват втори мандат на Радев

В текста се посочва още, че вместо служебното правителство да организира изборите, то действа като предизборен екип на президента за предстоящите избори. А методите, които използват, „са същите като тези, използвани от комунистическата полиция, когато репресират политическите си опоненти“.

Евродепутатите цитират изказване на служебния вътрешен министър Бойко Рашков, в което той говори за „изказвания от бивши хора“. „Бивши хора“ беше изразът, използван от комунистическия режим в България за обозначаване на противниците на комунистическата диктатура - всички царски офицери, адвокати, учители, духовници, собственици на предприятия, търговци и производители, дипломати и бивши политици. „Бившите хора“ бяха изпратените в трудови лагери или на смърт, понякога включително някои от членовете на техните семейства“, пишат от ГЕРБ. Те посочват и че Рашков е назначил в кабинета си лице, свързано с бизнесмена Васил Божков, срещу когото има 19 обвинения.

Скандал между Бойко Рашков и bTV заради интервю

Евродепутатите припомнят и изказването на Рашков, че ако е собственик на bTV, би уволнил водещите на сутрешния блок. „Рашков започва професионалната си кариера като следовател по време на комунистическия режим в България и е известно, че използва някои от методите, научени по-рано в кариерата му в по-ново време - извършване на изключително дълги разпити (над десетки часове), опит за манипулиране на разкази на свидетели за събития“, пишат те, като посочват и уволненията в МВР.

Служебното правителство на президента Радев използва едни от най-страшните техники на комунистическия режим - разпространява лъжи, дезинформация и заплахи, за да изплаши своите опоненти“, завършват евродепутатите от ГЕРБ.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама