Фолклор или метъл: а защо не и двете?

11:00, 31 май 21 / Култура 25 5710 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Фолклор и метъл – някак не си ги представяме заедно. Музикалният проект „Орендъ“ обаче ги събира, за да претвори познатите на всеки българин мелодии в нещо друго. Разговаряме със създателя на проекта Петър Стоянов за това как започва всичко и какво можем да открием в първия албум на „Орендъ“ – „Максул“.

Петър Стоянов винаги е мечтал да се занимава с музика, да създаде нещо различно. Започва с барабани и пеене от ранна детска възраст, като минава през китара и съвсем малко пиано през тийнейджърските години. През лятото на 2015 г. свири в бургаска група, която за да участва на поп-рок феста в Несебър трябва да представи една авторска песен и една на български език. Още тогава му хрумва да направи своя версия на известна народна песен, в по-различен аранжимент. Тогава се ражда интерпретацията на „Катерино моме“. Въпреки че тогава песента е в суров вариант и групата не е одобрена да участва във феста, две години по-късно е завършена в домашни условия. След добрите отзиви в интернет, Петър решава да продължи с още няколко песни. Така през 2020 г. албумът „Максул“ е вече факт, благодарение на лични средства и онлайн кампания.

Орендъ е артистичен вариант на оригиналното „оренда“, което представлява теологична концепция. Казва ни следното: във всеки човек се крие силен потенциал, който може да развие и да постигне нещата, за които мечтае. Тази идея се среща както в прабългарските племена, така и на изток към Китай и Монголия, също и на запад при индианските племена като ирокезите“, разказва ни той за името на групата.

Орендъ“ определят музиката си като прогресив метъл с фолк елементи. Първата песен „Катерино моме“ вече има и видеоклип. През проекта минават близки приятели и познати на Петър, които го подкрепят. Целта му сега е да събере постоянен концертен състав, както и студиен. Надява се през лятото да представят „Максул“ на сцена, а през студените месеци „с малко попътен вятър“ да запишат и втори албум. На 22 май „Орендъ“ вече участваха в съвместен концерт с други две групи, които споделят страстта и любовта към българския фолклор и съвременната музика - „Балканджи“ и „Оратница“.

Голямо влияние върху проекта оказват доста групи и изпълнители, сред които Ку-ку бенд, „Avenged Sevenfold“, „Nightwish“, „Dream Theater“, „Ghost“, „Trivium“. В специален плейлист в Spotify можете да откриете изпълнителите, повлияли за създаването на аранжиментите в „Максул“.

Името на албума е родопска диалектна дума, която означава реколта, добив, производство. Песните са 9 – 2 авторски инструментала и 7 аранжимента на народни песни. На обложката има кукер насред полето.Кукерът е може би най-разпространеният образ на герой по нашите ширини, който предпазва от зли духове и сили. За мен е важно една рок/метъл група да има своя маскот, както е Еди при „Iron Maiden” или Papa Emeritus при „Ghost”. За в бъдеще този кукер ще присъства на нашите обложки под една или друга форма“, казва ни още Петър.

Вярвам, че „Орендъ“ разчупва някои консервативни представи, че българският фолклор не може да звучи добре и в метъл вариант. Посланието, което искам да носи този проект, е че за да запазиш традициите, трябва да поддържаш огъня, а не да почиташ пепелта“, заяви Петър, като за финал на нашия разговор.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама