Вторият експеримент: В Доброславци гласуваха два пъти по-бавно с машина

16:20, 30 май 21 25 3499 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Резултатите от проведеното днес второ експериментално гласуване с машина показваха, че всеки избирател би загубил между 30 секунди и минута и половина, за да упражни своето право на вот, предаде БТА. Това означава, че за час ще могат да гласуват 40 избиратели.

Това е близо два пъти по-бавно от проведения през седмицата експеримент в Народното събрание, когато за същото време успяха да гласуват 75 души. По думите на говорителя Цветозар Томов тогава експериментът бе по-скоро оптимистичен, но не пожела да се обвързва с изводи, тъй като "в него са участвали градски избиратели вероятно с висок образователен статус, а трябва да минат и следващите тестове, за да се види с какво темпо гласуват и хора, които имат по-малко опит с електронни устройства и евентуални затруднения".

По сметки на ЦИК: 75 избиратели на час гласуват с машина

Симулацията на ЦИК се проведе в кметството в Доброславци, където бе инсталирана една машина. Нямаше ограничение за желаещите пълнолетни граждани от целия район Нови Искър, към който е и село Доброславци. Целта на експеримента е да установи какво е времето за гласуване на един гражданин и времето на техническите паузи между две гласувания, за да се провери колко машини ще са необходими за вота на 11 юли. 

Провеждането на експеримент на изцяло машинно гласуване именно в това село е по предложение на Цветозар Томов - заместник-председател на ЦИК с аргумента: „Подбрахме Доброславци, защото има резултат съотношение между гласували и негласували, което е приблизително такова, каквото е националното“. По време на експеримента днес е събирана информация за възраст и дали човекът някога е гласувал с машина.

Предстои да се проведе трети експеримент - в Сливница. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама