Евакуираха българско семейство от Ивицата Газа

21:30, 27 май 21 25 2961 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Евакуираха българско семейство от Ивицата Газа. Тримата български граждани и четвърти член на семейството с палестинско гражданство кацнаха успешно на летището в София, преминавайки през две държави – Египет и Украйна. В цялостния процес на евакуация, продължил 17 дни, са участвали мисиите ни в Тел Авив, Рамалла, Кайро и Киев, както и Ситуационният център на МВнР.

Израел и „Хамас“ обявиха примирие след 11 дни бомбардировки и ракетен обстрел

Семейството, отправило молба за помощ до дипломатическото ни представителство в Рамалла, стигна до България благодарение на отличното сътрудничество на българската страна с украинските власти, които организираха евакуационен полет за украински граждани в Палестина през Египет, съобщиха от МВнР.

Посолството ни в Тел Авив осигури координация и организация с украинската страна на място. Групата от общо 109 души бяха извозени от района на Газа с автобуси и военен конвой до летището в Кайро. Българското семейство бе посрещнато от консула ни в египетската столица. С помощта на дипломатическото ни представителство в Рамалла и посолството ни в Киев на тримата български граждани бяха издадени документи за самоличност, а на четвъртия член на семейството – българска виза. При престоя им в Киев те бяха настанени в посолството ни в украинската столица.

От МВнР изказват своите искрени благодарности на украинската страна за отличното сътрудничество и предоставената възможност на българското семейство да се завърне у нас и благодари на Египет за осигурените условия за реализирането на хуманитарна мисия.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама