Валежи и гръмотевични бури в петък

07:00, 28 май 21 25 3958 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Сутринта на много места в Западна и Централна България ще има краткотрайни валежи с гръмотевични бури, след обяд и в Източна България. Ще има и градушки. По-късно през деня от запад валежите ще започнат да спират, а облачността да намалява. Вятърът ще се ориентира от северозапад, ще се усили и с него ще нахлува по-хладен въздух. Максималните температури ще бъдат предимно между 19 и 24 градуса, в София около 18 градуса.

Жълт код за гръмотевични бури и локални краткотрайни, но интензивни валежи е обявен в 24 области. Очакват се и градушки. А в областите Плевен, Ловеч, Габрово и Велико Търново е обявен оранжев код за интензивни валежи и гръмотевични бури. В тези райони рискът от градушки също е висок, там и вятърът ще се усили.

Над Черноморието ще преди обяд ще бъде почти без валежи с разкъсана облачност, временно намаляваща до слънчево. След обяд и през нощта срещу събота на много места ще има краткотрайни валежи, с отделни райони и с гръмотевици. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток, който вечерта ще се ориентира от северозапад. Максималните температури на въздуха ще са 20-22 градуса. Температурата на морската вода е 16-18 градуса. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Над планините също ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност и ще има краткотрайни валежи с гръмотевични бури. Ще духа до умерен югоизточен вятър, който след обяд ще се ориентира от северозапад и ще се усили. Максималната температура на 1200 метра ще бъде около 12 градуса, на 2000 метра - около 7 градуса.

През почивните дни облачността ще е променлива. Повече слънчеви часове ще има в събота, но ще остане ветровито. Валежите ще са на по-малко места. В неделя в следобедните часове, главно в Родопската област, ще превали и прегърми. Сутрин - сравнително хладно, дневните температури слабо ще се повишат, съобщи НИМХ.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама