Всички ученици се връщат в клас

08:00, 31 май 21 25 3202 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

От днес се възстановяват присъствените занимания в училищата за всички ученици от пети до единадесети клас. Това става съгласно заповед на министъра на здравеопазването.

Досега само малките ученици до IV клас имаха постоянен присъствен процес, а тези между V-XII клас се въртяха на присъствено и неприсъствено обучение по график.

Тази година вторият учебен срок за учениците от първи до трети клас ще приключи на 23 юни, а за четвърти до шести клас - на 30 юни. Учебната година се удължава само за малко над 300 училища, които в края на 2020 г. са прекъснали временно обучението на учениците от първи до шести клас.

В училищата ще продължат да се прилагат вече въведените противоепидемични мерки за дезинфекция и носене на лични предпазни средства. Както досега, ще се ограничават контактите между отделните паралелки и класове. 

При повишена заболеваемост сред ученици или учители директорите могат да предлагат преминаване към обучение от разстояние в електронна среда. Това предложение трябва да е предварително одобрено от над 50% от родителите, съгласувано с обществения съвет и прието от педагогическия съвет на съответното училище. След приключване на тази процедура се уведомява регионалното управление на образованието. Предложението се изпраща до министъра на образованието и науката, който взема окончателното решение. Не е необходимо разрешение от министъра, когато по преценка на директора към дистанционно обучение преминава отделна паралелка от училището, обясниха от образователното министерство. 

Остава възможността със заявление родители да пожелаят децата им да продължат да се обучават в електронна среда и след 31 май.

Срокът за преминаване към обучение от разстояние ще се съобразява с епидемичната обстановка в училището. Тъй като присъственото обучение е изключително важно за постигане на заложените образователни цели и социализацията на учениците, желателно е по възможност дистанционните занятия да не продължават повече от 10 учебни дни.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама