„Райънеър“ вече ще заобикаля Беларус

16:34, 24 май 21 / Свят 25 5117 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Ирландската авиокомпания „Райънеър“ ще промени маршрута на полетите си от Атина към Вилнюс и ще пренасочи самолетите си през въздушното пространство на Полша, а не на Беларус. Решението е взето от превозвача ден след като неин самолет бе принудително приземен от беларуски изтребител в Минск.

Арестуваха беларуски опозиционер след принудително приземяване на самолета му в Минск

Действията на беларуските власти, които арестуваха пътуващия на самолета опозиционен журналист Роман Протасиевич, предизвикаха международен скандал, остри реакции от страна ЕС и обвинения във „въздушно пиратство“ и „държавен тероризъм“.

От компанията заявяват пред изданието „Политико“, че мярката е временна и ще увеличи времетраенето на полет с половин час. Засега „Райънеър“ беше единствената авиокомпания, която поддържаше директна линия между Атина и Вилнюс. Тричасовите полети досега се извършваха два пъти седмично и преминаваха през въздушното пространство на Гърция, България, Румъния, Украйна и Беларус, за да достигнат до Литва.

„Райънеър“ не е единствената авиокомпания, която предприема тази стъпка. Малко по-рано националният превозвач на Латвия – нискобюджетната „ЕърБалтик“, обяви в профилите си в социалните мрежи, че също вече няма да преминава през беларуското въздушно пространство, предаде bTV.

Малко по-рано Франция предложи да се въведе забрана за ползване на въздушното пространство над Беларус. 

На борда на отклонения самолет е имало служители на беларуското КГБ

На борда на отклонения самолет, е имало служители на беларуското КГБ, смята ирландският външен министър Саймън Ковини. Общо петима или шестима души са напуснали самолета, но само един от тях е арестуван, което навежда на мисълта, че останалите са били служители на тайните служби, казва Ковини.

От „Райънер“ също смятат така. Главният изпълнителен директор на авиокомпанията заяви, че според него на борда на отклонения от курса самолет на авиокомпанията е имало служители на беларуското КГБ. „Това беше отвличане, извършено с подкрепата на държавата“, смята Майкъл О' Лиъри.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама