Български свещеник с историческо богослужение във Ватикана

11:22, 24 май 21 / Култура 25 4417 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Историческо богослужение в базиликата „Свети Петър“ във Ватикана се очаква днес. 

За първи път в историята въобще на православната църква днес ще направя молебен в базиликата Сан Пиетро, в криптата на папите, където се намира параклисът, посветен на покровителите на Европа – т.е. светите братя Кирил и Методий“, заяви пред БНР новият православен български свещеник в Рим доц. презвитер Иван Иванов.

Също за първи път български митрополит ще отслужи света православна литургия на централния олтар в базиликата Сан Клементе, където е гробът на свети Кирил Философ. Това ще стане на 27 май, обяви доц. презвитер Иван Иванов.

„Това ще е първата божествена литургия, която ще се извърши в близост до мощите на Св. Кирил Философ, което за историята на православната църква е първото след IX век – първо богослужение от православен архиерей в съслужение със свещенослужители от нашата българска задгранична епархия. Това ще бъде много достойно и уникално, ако ние можем да възстановим това богослужение в чест и памет на живота и мисията на Светите братя Крил и Методий. Благодаря за тази възможност на Негово Високо Преосвещенство Западно и Средноевропейски митрополит Антоний“. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама