Стоилов: В бюджета нямаше средства за пенсионерите и лекарите

18:13, 23 май 21 / Политика 25 4214 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

За двете мерки, за които предишното правителство обяви, че са финансовото осигурени за месеци напред – допълнителните 50 лв. за пенсионери и допълнителните средства за лекарите на първа линия, се оказа, че такива средства няма. Беше пуснато запитване до министерствата дали могат да осигурят част от тези средства. Това заяви пред Нова телевизия служебният правосъден министър Янаки Стоилов.

Той подчерта, че правосъдното министерство е заделило над 3 млн. лв., след като заедно със заместници му „са стояли до тъмно”, за да открият възможност за резерви в бюджета. Стоилов алармира, че е възможно да се стигне до "критични състояния в определени сектори на базата на приетия и некоригиран бюджет".

Проверка и в Агенцията по вписванията

Възможно е политици да бъдат подслушвани. Друг е въпросът дали това е законно или не. Щом има технически средства, възможност съществува. Трябва да бъде преценено дали е упражнена тази възможност спрямо закона”, заяви Стоилов относно скандала с подслушването на политици, за което пръв заговори ген. Атанас Атанасов.

Според него тези въпроси са напълно несъвместими с върховенството на закона и не трябва да бъдат използвани като политическо средство. „Очаквам да има продължение и яснота по тези твърдения, които могат да бъдат доказани по съответния ред. След като бяха направени такива заявления на най-високо ниво, това се изисква и трябва да бъдат ангажирани органите, които могат да дадат отговори на този въпрос. А не политиците да продължават да спорят”, каза още служебният министър.

За Жан Виденов Стоилов си спомня, че различията са се появили още през 1996 г. Тогава в БСП са се водили остри дискусии за смяна на правителството в средата на мандата. Това не се случило. Стоилов изрази притеснение относно начина, по който Виденов говори за социалистическата партия.

„Мисля,че действията на хората, които искат България да има лява и национална политика, дори и да оспорват действията на други партии, които претендират за същото, не трябва да изглеждат, че това води до допълнителни напрежения, вместо да се очертае един нов път, в който всички партии да предложат своето виждане”, добави той.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама