Все повече работодатели санкционират служители заради Facebook

17:02, 23 май 21 25 4344 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Все повече работодатели санкционират служители заради Facebook, сочат данни на КНСБ. Една трета от сигналите са за наложени наказания след коментари в социалните мрежи, 17% - за изразяване на лично мнение по обществен въпрос във Facebook, и също 17% - за случаи на уволнение през приложението Mеssenger.

Според получените в КНСБ сигнали работещи търпят санкции и за считани от работодателите им за неподходящи профилни снимки в социалните мрежи, пише БНР.

Националният секретар на синдиката Тодор Капитанов допълни: „Дали е харесал някоя снимка или е подкрепил някоя кауза, която всъщност не отговаря на политиката на работодателя, или всъщност едно от фрапантните неща е, че си е споделил фиша от работната заплата и е изказал възмущение. И след това започват да търпят някакви дисциплинарни наказания хората – заради уронване имиджа на работодателя“.

Капитанов цитира данни, според които 87% от колегите в работата са свързани с помощта на Facebook и потребителите са най-активни по време на работната седмица между 13.00 часа и 15.00 ч.

Съветът на синдикалистите и в България, както е и на много места в Европа и по света, е ръководствата на фирмите да подготвят препоръки и правила за поведение за използването на социалните мрежи: „Да не се публикува някаква финансова или оперативна информация, касаеща организацията, да не се предоставят лични данни на свои колеги и на партньори, общо взето такива неща, които в някаква степен дават някаква хигиена на поведението в онлайн пространството“.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама