България чества 24 май

08:00, 24 май 22 25 6121 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Честваме Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Това е вторият път, в който отбелязваме празника с новото му име. Той беше прекръстен от 44-тото Народно събрание по предложение на ВМРО. Допреди това названието беше Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. Според депутатите от патриотичната партия обаче то е неточно, тъй като кирилицата е българска, а не славянска азбука.

24-ти май е празник, какъвто имат малко други народи по света - празник на писмеността, просветата, културата. Празник на духовното извисяване, на стремежа към усъвършенстване чрез постиженията на науката и културата. Буквите, създадени от Кирил и Методий, преводите, които правят на най-важните богослужебни книги, и защитата на правото на всеки народ да слави Бога на своя език са от историческа значимост не само за формиране на българския народ, но и за неговия просперитет.

Братята Кирил и Методий са канонизирани като светци за превода и популяризирането на Библията на старославянски език и разпространяване на християнството. През 1980 г. са обявени от папа Йоан-Павел Втори за покровители на Европа. Православната църква ги почита и като едни от светите Седмочисленици заедно с техните ученици.

Химнът на празника – „Върви, народе възродени“, е написан през 1892 година. Автор на текста е Стоян Михайловски, който го публикува за първи път в списание „Мисъл”. През 1901 г. композиторът Панайот Пипков открива стихотворението в учебник и решава да напише музика по него. Химнът включва 14 куплета, от които днес се изпълняват най-често първите шест. Стихотворението е преведено на 21 езика.

24 май е българският празник, който се отбелязва и извън пределите на страната ни. Чества се и във Ватикана, защото делото на Светите братя е културно богатство за цялата европейска цивилизация.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама