Жан Виденов влиза в политиката с нов ляв съюз

11:55, 23 май 21 / Политика 25 4368 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Жан Виденов става организационен секретар на „Ляв съюз за чиста и свята република“, която ще участва на предстоящите парламентарни избори.  Коалицията се сформира по инициатива на „Лява алтернатива на България“ на Иван Атанасов, който ще бъде и председател.

Четири партии влизат в коалицията: „Социалистическа партия Български път с председател“ на проф.  Ангел Димов, „Българска прогресивна линия“ с председател Красимир Янков, „Възраждане на отечеството“ с председател Николай Малинов и „Партия на българските комунисти“ с лидер Иван Пенчев, съобщи bTV.

Жан Виденов създава партия

Виденов е министър-председател на България през 1995 – 1997 г. и председател на Българската социалистическа партия от декември 1991 до декември 1996 г. Подава оставка от заеманите постове след масови протести заради хиперинфлацията в страната. Кризата оттогава е наречена на него „Виденова зима“. Понастоящем е преподавател в пловдивското Европейско висше училище по икономика.

„Задават ни въпроса „Защо сега?“. Левицата е разгромена и не е представена в Народното събрание, съответстващо на броя на левите хора в България. Имаме шанс да разбием олигархичния модел на управление и обществени отношения, който тормози България вече 30 години. Смятаме, че има заплаха за България – за нейната териториална цялост и суверенитет заради провокациите, отправени към Русия и влошените отношения с всички съседни страни “, заяви председателят Иван Атанасов.

Той допълни, че Виденов е „архитектът“ на коалицията. По думите му политическото сдружение ще се бори за справедливост във всички сфери. „Ние сме за морал и ценности в политиката и смятаме, че със собствените си биографии можем да го докажем. Ние сме истинска левица и патриоти“, допълни Атанасов.

Да посочиш Бойко Борисов за враг не е достатъчно, за да те постави в левия спектър. Всички недъзи от управлението на ГЕРБ са визитната картичка на претендиращите да са в левия спектър. Не е лява политика унищожаването на леви предприятия, снимка с една козичка, да изведеш парламентарната група от заседанията на Народното събрание, когато се коментира концесия за националните богатства. Левите политики се защитават от хора с ляво мислене“, каза Красимир Янков.

От „Възраждане на отечеството“ посочиха, че ще следят внимателно външната ни политика с Русия, ще дават отпор на всички порочни действия и ще се борят за възстановяване на добрите отношения с руснаците.

Иван Пенчев от „Партия на българските комунисти“ заяви, че от април се водят преговори за създаване на коалицията „Ляв съюз за чиста и свята република“.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама