1000 допълнителни машини ще са нужни за предсрочния вот

15:00, 20 май 21 / Политика 25 3859 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

1000 допълнителни машини ще са нужни за вота на 11 юли. ЦИК е поискала съдействие от компетентните държавни органи и правителството да определи експерти, които да помогнат при оформянето на техническите параметри на новата обществена поръчка. Това стана ясно по време на първия брифинг на новата Централна избирателна комисия.

Председателят на комисията Камелия Нейкова заяви, че по договор доставчикът „Сиела Норма“ няма задължение да изработи софтуер за машините за изборите на 11 юли. Прехвърли ли се собствеността, означава, че оттук нататък машините с възможност да се модифицират за всякакъв тип избори не обвързват ЦИК със задължение софтуерът да се изработи точно от този изпълнител, обясни тя.

Рекорден брой секции ще бъдат разкрити в чужбина за предсрочните избори - 502. До дни ще е готова и платформа за електронно подаване на заявления от чужбина за разкриване на допълнителни секции.

„Очакваме, че на тези избори наистина ще осигурим възможност на всички български граждани, живеещи извън страната, да гласуват при нормални условия без да възникват ужасяващи опашки, без да имат нужда да минават стотици километри, за да могат да участват в изборите в страната“, поясни говорителят на ЦИК Цветозар Томов, цитиран от БНТ.

В 700 секции ще има повече от една машина за гласуване. Така в секциите, където са гласували над 750 души, ще бъдат поставени повече от една машина, може би две или три. 

От днес започва регистрацията на партиите и коалициите в ЦИК за участие в изборите на 11 юли. Необходими са поне 2500 подписа, които вече могат да бъдат и в електронен формат, както и депозит от 2500 лв. Крайният срок за подаване на документите е 26 май.

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова призовава всички участници в предизборната надпревара да провеждат толерантна и позитивна кампания. „Много се надявам и призовавам всички участници, които ще се регистрират за предизборната надпревара, да провеждат една толерантна и позитивна кампания, за да може всички ние заедно да преминем през този процес и на 11 юли да се проведат честни, прозрачни и демократични избори“, каза още Камелия Нейкова.

До момента единствената партия, която се регистрира за предстоящите избори е „Подем“. Александър Богданов заяви, че няма никакви очаквания, но се надява българите да изберат лявото на този вот.

Припомняме, че на предишните избори на 4 април се явиха 31 партии и 8 коалиции. Първата коалиция, която се регистрира за участие в изборите, бе обединението „Демократична България“, в което влизат „Да, България“, ДСБ и Зелено движение, а първата партия - формацията на бившия втори в ГЕРБ Цветан Цветанов „Републиканци за България“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Tremi 03:48, 21 май 21

Одним из самых удобных маршрутов поставки Китайских товаров на Российский рынок, является Дальний Восток! Ведь не секрет что основной импорт Китайского товара осуществляется через морские порты Владивостока и порт Восточный вблизи города Находки. При выборе логистической компании на Дальнем Востоке, поставщики крупнейших рынков России приобретают ряд преимуществ, основным из которых является скорость доставки товаров и низкая стоимость.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама