„Златен век“ ще се строи

09:06, 20 май 21 25 4142 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Ние ще построим сграда „Златен век“, защото е законна и защото вярваме в силата на съзиданието. Това се посочва в позиция на компанията „Артекс“, след като на 14 май Върховният административен съд окончателно отмени Заповедта на ДНСК, с която строежът на сградата беше спрян повече от две години.

Строителството на сградата беше спряно през 2019 г. в разгара на скандала „Апартаментгейт“, при който се оказа, че висши политици са се сдобили с имоти от „Артекс“ на цени под пазарните. Около две години преди това законова поправка даде възможност компанията да завърши сградата за 10, а не за 5 години. В разгара на скандала тогавашният премиер Бойко Борисов разпореди строежът да спре.

„След като делото премина на разглеждане през четири съдебни състава и по него бяха назначени три комплексни технически експертизи, с абсолютна категоричност беше установено, че сградата отговаря на всички нормативни и технически изисквания. И двата състава на Административен съд София град в мотивите си постановиха, че разрешението за строеж на сградата „Златен век“ ще има действие най-рано до 19 ноември 2022 г. Така българският съд сложи точка на спора и поправи допуснатата тежка несправедливост по отношение на една изцяло българска компания“, посочват от фирмата.

Отново протест срещу строежа на сградата "Златен век"

Вярваме във върховенството на закона и в професионалната експертиза. Убедени сме, че здравият разум ще надделее и новото служебно правителство и служебният министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Комитова няма да допуснат по случая отново да бъдат предприети незаконосъобразни действия от страна на администрацията. Това би било проява на административен произвол и пълно незачитане на принципите на правовата държава.

Иначе по какво би се отличавал новият управленски модел от този, който обществото се опитва да разгради сега? Ако едно изключително бизнес начинание бъде опропастено от властта без никакво законово основание, какъв сигнал би било това за стабилността на инвестиционния климат в страната? В случай че спрямо дружеството отново бъдат предприети незаконосъобразни и безотговорни действия, „Артекс“ няма да се поколебае да заведе иск срещу държавата в Страсбург за вреди в огромни размери, които накрая, за съжаление, ще останат за сметка на българските данъкоплатци. Ние ще построим сграда „Златен век“, защото е законна, защото вярваме в силата на съзиданието. Със своя Музей на българската духовност и култура, и увенчана с храм на върха, сградата ще остане за поколенията символ на Златния век на съвременната българска архитектура“, заявяват още от дружеството.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама